Inget ”Nytt alternativ”

Valet av Jussi Halla-Aho till Sannfinländarnas partiordförande och Laura Huhtasaari och Teuvo Hakkarainen till vice ordförande kallades en revolution. Det övervakades noggrant i medierna och chockade många av Sannfinländarnas anhängare, men för andra var det en stor framgång.

Det är uppenbart att Sannfinländarna som ett parti och även riksdagsgruppens medlemmar är fragmenterade och det kommer att vara en svår uppgift att hålla ihop dem till nästa riksdagsval.

Splittringen skedde genast efter valet av den nya partiordföranden men att det skedde på ett så dramatiskt sätt var mycket överraskande. Mera än tjugo riksdagsledamöter avgick från den sannfinländska riksdagsgruppen och meddelade att de har grundat en ny riksdagsgrupp: "Nytt alternativ". Medlemmarna i den nya gruppen är den mest inflytelserika eliten i Sannfinländarna, bland annat partiets alla ministrar, vilket kommer att orsaka mer skada och förlust för partiet i framtiden.

Efter det senaste riksdagsvalet hade partiet 38 ledamöter. Nu har partiets riksdagsgrupp krympt till endast 15 riksdagsledamöter. Detta innebär en övergång från att ha varit den näst största riksdagsgruppen till att vara femte störst tillsammans med De gröna.

Jag ser ingen politisk ideologiskillnad mellan dessa två grupper när det gäller EU-politik, invandringspolitik och även svenskan som ett nationalspråk. Därför har valet av Jussi Halla-aho till partiordförande i Sannfinländarna inte bara delat partiet i två, utan också resulterat i att Finland nu har två likadana populistiska partier.

Under partiordförandeskapskampen har de övriga kandidaterna hävdat att deras invandringspolitik verkligen är lika stringent som Jussi Halla-ahos. Och Sampo Terho, Finlands Europaminister, sade att han skulle ordna en folkomröstning om Finlands EU-medlemskap. Detta indikerar att det inte finns några stora ideologiska skillnader mellan medlemmarna i de båda grupperna.

Mer förvånansvärt var att omedelbart efter att valet av partiordförande hade avslutats uppmanade de ledande figurerna i den nya alternativa gruppen alla sannfinländare att stå förenade bakom den nyvalda ordföranden Halla-aho. Efter att Sampo Terho förlorat valet skrev han på sitt Twitterkonto: "Ordförandekampanjen är över, grattis Jussi! Nu tillsammans framåt!"

Också den nya riksdagsgruppens ordförande Simon Elo skrev "grattis till den nya ordföranden Jussi Halla-aho, tillsammans och förenat".

Bara tre dagar senare var situationen helt annorlunda och ingen enighet var synlig i partiet, då Elo, Terho och nästan tjugo andra lämnade partiet i protest mot valet av den nya ordföranden.

Så vad har förändrats under dessa tre dagar? Halla-ahos politik? Nej. Terhos och Halla-Ahos linjer i motsats till partiets linje? Nej. Den enda uppenbara förändringen var det faktum att Jussi Halla-aho inte passade in i regeringen. Och att de som nu är ministrar vill vara ministrar till nästa riksdagsval!

De nya och gamla är samma killar, med samma principer och således är Sannfinländarna alltid Sannfinländarna.

Arshe Said är ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universitetet

Arshe Said ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universitetet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning