Inget maktskifte väntas i Rumänien

Valaffischer i Bukarest inför valet i Rumänien. Bild: Andreea Alexandru/TT-AP

Förra året drabbades Rumänien av regeringskollaps efter korruptionsanklagelser. Ny premiärminister blev då Ludovic Orban – han och det liberalkonservativa PNL väntas bli de stora segrarna i dagens parlamentsval.

Premiärminister Ludovic Orban har lett ett minoritetsstyre i parlamentet det senaste året. Han har inför valet lovat att modernisera Rumänien, som är ett av EU:s fattigaste länder, och att hålla landet på en "pro-europeisk" bana.

En nyligen utförd opinionsundersökning visade att liberalkonservativa PNL får 28 procent av rösterna följt av de huvudsakliga utmanarna, socialdemokratiska PSD, som får 23 procent.

Det nyligen formade mitten-höger partiet USR-Plus väntas vinna 18 procent av rösterna vilket skulle stärka dess växande inflytande i rumänsk politik.

PNL har en klar fördel, det stöds av Rumäniens president Klaus Iohannis. Presidenten har fått kritik för att han inte respekterar sin konstitutionella roll när han kampanjar för PNL.

Så sent som i fredags uttalade sig presidenten kritiskt om motståndarna PSD och sa att han hoppas Rumänien kommer ta avstånd från dem som har försökt leda bort landet från dess europeiska och demokratiska kurs.

Socialdemokratiska PSD föddes ur det tidigare kommunistpartiet och har dominerat rumänsk politik de senaste 30 åren. I valet 2016 vann partiet en jordskredsseger men efter att partiledaren Liviu Dragnea dömdes till fängelse för korruption förlorade PSD 2019 en misstroendeomröstning och miste makten.

Vallokalerna stänger 21 lokal tid och ett första officiellt valresultat väntas presenteras senare under kvällen.

Rumänien ligger i sydöstra Europa och gränsar till Moldavien i nordost, Ukraina i nord och öst, Ungern och Serbien i väst samt Bulgarien i söder. Landet är EU:s sjunde största sett till folkmängden, med 19,5 miljoner invånare, varav runt två miljoner i huvudstaden Bukarest.

Landet var ett kungarike fram till andra världskriget, men hamnade sedan under en kommunistisk regim – från 1965 ledd av den allt mer enväldige diktatorn Nicolae Ceausescu – fram till 1989.

Rumänien blev medlem i Nato den 29 mars 2004 och i EU den 1 januari 2007.

President sedan december 2014 är Klaus Iohannis (född 1959).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning