Inget covidintyg till folk som haft sjukdomen och fått en vaccindos

Bild: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Covidintyget är tänkt att gynna dem som låtit vaccinera sig, men det missgynnar inte bara vaccinmotståndare. De som redan haft covid-19 och enligt rekommendationen fått bara en vaccindos efteråt blir utan intyg – tills rekommendationen ändras.

Från och med lördagen ska restauranger kunna ta emot fler besökare och folk ska obehindrat kunna resa in i och ut ur landet såvitt kroggästerna och resenärerna kan uppvisa ett covidintyg.

Tanken är att de som har låtit vaccinera sig två gånger ska kunna röra sig friare än de som inte tagit vaccinet.

Men i verkligheten blir det inte riktigt så. De som är allergiska mot vaccinet missgynnas automatiskt, för hur försiktiga de än varit får de inget intyg. De är få, men utöver dem finns en större grupp som inte heller kan ladda ned ett intyg.

Då talar vi om personer som haft covid-19 för mer än ett halvår sedan och tillfrisknat. De har kunnat få en vaccindos efter det, men enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommendation ska de inte ta en andra dos. Och eftersom intyget förutsätter två doser, eller ett intyg på att man haft covid-19 för mindre än ett halvår sedan, kan de här personerna inte ladda ned intyget.

Bakgrunden är att man har bedömt att den som haft covid-19 för mer än ett halvt år sedan och fått en vaccindos efter det bör ha ungefär samma motståndskraft som den som hållits frisk och kunnat ta två doser.

Likväl räcker en dos inte för att få intyget. För att få det måste de här personerna på egen bekostnad ta ett coronatest som är i kraft i bara tre dygn och som kan kosta en hel del.

Då Social- och hälsovårdsministeriet höll en presskonferens om covidintyget på fredagskvällen frågade HBL om inte detta är orättvist. Avdelningschef Taneli Puumalainen svarade att kravet på två doser gäller i så många andra länder att Finland ville gå in för samma linje.

– THL rekommenderar i nuläge bara en dos för den här gruppen, men samtidigt måste vi säkerställa att alla kan ta två doser. THL har lovat förtydliga rekommendationen så att alla faktiskt kan få två doser, säger han.

Är dubbelvaccinerad.

Har ett högst 72 timmar gammalt negativt testresultat.

Eller har ett intyg om att man haft covid-19 för mindre än ett halvår sedan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning