Inget behov av att desinficera allmänna platser i Helsingfors – åtminstone inte i nuläget

I Yichang, Kina, sprutade brandmän desinficeringsmedel på en tågstation tidigare i veckan. Bild: Wang Shen/TT-AP

Vi kommer knappast att få se folk i skyddsdräkter spruta desinficeringsmedel på allmänna platser i Helsingfors. Staden följer noggrant med framfarten av coronaepidemin men just nu ser vardagen nästan normal ut för stadsmiljösektorn.

I medierna har det cirkulerat bilder från bland annat Kina, Korea och Spanien där man tagit i med hårdhandskarna och sprejat allmänna platser med starka desinficeringsmedel. Kaisa Komulainen är teamledare vid stadsmiljösektorns enhet för underhåll av allmänna områden i Helsingfors. Hon säger att stadsmiljösektorn utrett behovet av sådana åtgärder också i Helsingfors.

– Vi har diskuterat den här frågan med Helsingforsregionens miljötjänster. I Finland är det den lokala smittskyddsmyndigheten som fattar beslut om behovet av rengöring eller desinficering i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. Men såklart följer vi också själv med exempelvis THL:s uppdateringar.

Enligt Komulainen har stadsmiljösektorn ännu inte fått några instruktioner om att ändra på sina arbetsrutiner eller inleda massiva desinficeringsprojekt.

– Vår uppfattning är att det inte är till någon nytta just nu och vi hoppas förstås att vi inte heller behöver göra det senare under våren heller.

I Stockholm har taxibilar desinficerats för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Bild: Anders Wiklund/Lehtikuva-AFP

Skiljer sig inte från influensasäsongen

Vid det här laget har Helsingfors stad alltså inte vidtagit några stränga, synliga åtgärder för att bekämpa det nya coronaviruset i stadsmiljön. Däremot har tvättandet av gatorna inletts exceptionellt tidigt och tempot är extra högt för att minimera mängden gatudamm i luften.

– Vi försöker förstås alltid få vårens gatuputsning gjord så snabbt som möjligt men i år har vi särskilt prioriterat det, säger Kaisa Komulainen.

Läs också: Flytta på din bil – det underlättar för epidemins riskgrupper

Vardagen rullar på rätt så normalt och de allra flesta anställda jobbar som vanligt. Enligt Komulainen följer man noga med läget bland de entreprenörer som staden anlitat. Än så länge jobbar de med normala personalresurser.

– Ur vårt perspektiv skiljer sig situationen inte från en vanlig influensasäsong, förutom då att kontorsarbetarna jobbar på distans. Vi kommer inte så mycket i nära kontakt med stadsinvånarna annars heller då våra arbetsuppdrag främst sker utomhus.

Rusning på friluftsområden

Då gym, simhallar och dylika är stängda tillsvidare utnyttjar många möjligheten att vistas utomhus. Enligt Komulainen har stadsmiljösektorn noterat att väldigt många Helsingforsbor tillbringar tid i parker och friluftsområden.

– På de populäraste områdena kan man nästan tala om rusning. Vi kan inte göra så mycket åt den saken, det hör till polisens uppdrag att övervaka att inte större folksamlingar uppstår. Vi har funderat med kommunikationsavdelningen på att lägga ut mer detaljerade instruktioner vid friluftsområdena.

Undantagsförhållanden har inte varit i kraft så länge ännu men Komulainen säger att stadsmiljösektorn lägger extra resurser på att tömma soptunnor och se till att friluftsområdena hålls i skick.

Den här bilden är från Florens. Där har staden försökt hindra det nya coronaviruset med att desinficera gatorna. Bild: Carlo Bressan/Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning