Inget avancemang men balsam på såren: Finland klättrar på världsrankningen

Harry Wilson (till höger) gjorde Wales första mål i matchen mot Finland. Trots förlusten i Cardiff tyckte Finlands målvakt Lukas Hradecky att 2020 var ett fint år för herrlandslaget. Bild: Geoff Caddick/Lehtikuva

Nu blickar Markku Kanervas manskap framåt mot ett 2021 med både VM-kval och ett historiskt EM.

Finland avslutar höstens Nations League med en andraplats i sin grupp och ett nytt kontrakt i B-divisionen. Lagets saldo i höstens tävlingsmatcher blev totalt fyra segrar mot Irland och Bulgarien samt två förluster mot Wales. Inte resultatet man hoppades på, men godkänt så det osar om det.

–  Det var ett fint år 2020. Synd att det slutade så här. Vi kämpade bra och uppträdde klockrent. Vi vann fyra raka matcher i en tuffare division. Vi visade att vi hör hemma på den här nivån och var en seger ifrån en plats i division A. Resan fortsätter, vi utvecklas vidare och jag kan knappt vänta på år 2021, säger stjärnmålvakten Lukas Hradecky i Viaplays intervju efter den sista matchen.

Förbundskapten Markku Kanerva är inne på samma linje. Utvecklingen syns klart och tränarteamet har fått åtta matcher med värdefull information om spelartruppen.

–  Vi bevisade att vi åtminstone hör hemma i division B. Jag trodde och litade på att vi skulle vinna. Det hade varit intressant att se vad vi skulle ha åstadkommit med en fulltalig trupp. Men det är bara spekulation. Förlusten grämer men hösten lämnar en relativt bra smak i munnen. Det känns bra att fortsätta mot VM-kvalet som börjar nästa år och förstås det stora mästerskapet, säger Kanerva till Viaplay.

Seedningskorg tre

Trots förlusten fick Finland också mycket att jubla över på onsdag kväll. Att Grekland och Slovenien kryssade i C-divisionen och Bosnien-Hercegovina föll mot Italien i division A betyder att Finland kommer att klättra så pass högt i Fifas världsrankning att man placeras i seedningskorg tre i VM-kvallottningen som ordnas i Zürich den 7 december.

Nästa steg för Markku Kanervas manskap blir att med spänning följa med vilka lag man möter i kvalspelet – som inleds i slutet av mars – till VM i Qatar 2022.

Och så börjar väntan på ett historiskt EM 2021.

3.9: Finland-Wales 0–1 (0–0).

6.9: Irland-Finland 0–1 (0–0).

7.10: Polen-Finland 5–1 (3–0)*.

11.10: Finland-Bulgarien 2–0 (0–0).

14.10: Finland-Irland 1–0 (0–0).

11.11: Frankrike-Finland 0–2 (0–2)*.

15.11: Bulgarien-Finland 1–2 (0–2).

18.11: Wales-Finland 3–1 (1–0).

*=träningsmatch.

Finlands målskyttar

3 mål – Fredrik Jensen.

2 mål - Teemu Pukki.

1 mål – Robin Lod, Robert Taylor, Onni Valakari, Marcus Forss, Ilmari Niskanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning