Inget att skämmas för, gutter!

Norsk duo. Dokumentären om poppojkarna Marcus & Martinus präglas av gott humör. Bild: Fred Jonny

DOKUMENTÄR

Marcus och Martinus: Tillsamman mot drömmen

Regi: Daniel Fahre. Manus: Linn-Jeanethe Kyed.

Det är norskt som gäller i år. Och efter tv-fenomenet Skam står poppojkarna och enäggstvillingarna Marcus och Martinus (Gunnarsen) i turen.

Det är inte helt överraskande fråga om ett idolporträtt som iklätts en dokumentär skrud och som följer en metodik bekant från filmerna om Justin Bieber och One Direction, inhemska Robin och Isac Elliot inte att förglömma.

Marcus och Martinus är, får vi veta, killarna som "alltid varit tillsammans" (med undantag för de första femton minuterna som skiljde dem åt). Mera om detta i de utomordentligt söta hemmavideo-snuttarna som tyder på att musiken fanns med i bilden redan tidigt.

Sedan går det som det går, att de två Trofors-sönerna under en semesterresa i Thailand kliver upp på scenen och gör succé. MGP-Junior nästa, och sedan bär det av! Skivinspelningarna varvas med storstilade konsertframträdanden och möten med skrikande fans.

Däremellan vankas det skola och läxläsning samt lite grann fotboll, det sistnämnda en kär hobby som nu fått stiga åt sidan. I pappa Kjell Erik, manager, trygg famn och pådrivare, har gossebarnen en ständig följeslagare allt medan mamma Gerd Anne gömmer sig i kulisserna. Någon skall ju ta hand om lillasyster Emma också

När poppojkarna – och deras något skäggigare varianter – på 1960- och 70-talet förevigades på film var det ingen som helst brist på konstnärliga ambitioner eller pretentioner för den delen.

Så inte i Daniel Fahres "Tillsammans mot drömmen" som väl närmast kunde karakteriseras som ett kärleksbrev till (de kvinnliga) fansen. Följaktligen är det inte tal om att ställa några kritiska frågor, att problematisera begreppet barnstjärna.

Men okej, visst finns det i filmen ögonblick som inte känns forcerade, som lyfter fram kidsen på bekostnad av popstjärnorna. Tänker på pruttkalaset i skivstudion, på det tjuriga och lätt irriterade som stiger till ytan efter alltför långa arbetsdagar.

Ett är säkert: fansen kommer inte att bli besvikna, det goda humöret smittar av sig.

Krister Uggeldahl

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46