Inget åtal väcks mot misstänkt lärare i Mattliden

Inget åtal väcks mot den lärare som tidigare jobbat i Mattliden. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

Inget åtal väcks mot den lärare som misstänkts för sexuella trakasserier och brott mot tjänsteplikt i Mattlidens grundskola och gymnasium. Åklagaren motiverar beslutet med att det handlat om rykten och en dålig relation till en kollega.

I januari 2019 kom det fram misstankar om att en manlig lärare i flera repriser hade trakasserat elever, studerande och kvinnliga kolleger i Mattliden. Det handlade om både muntliga och fysiska trakasserier. Läraren jobbade i Mattliden mellan åren 2012 och 2018, men förflyttades till andra uppgifter inom Esbo stad efter att det kommit fram ett fall där han misstänktes ha betett sig osakligt mot en studerande i gymnasiet.

Ärendet utreddes av polisen som brott mot tjänsteplikt. Det misstänkta tjänstebrottet ska ha pågått mellan 2014 och 2017. En polisanmälan om den misstänkte läraren gjordes 2017. I anmälan fanns uppräknat 12 händelser där den misstänkte läraren skulle ha betett sig osakligt.

Den misstänkte lärarens agerande utreddes också som sexuellt antastande och ärekränkning, men utredningarna kring de brotten lades ner eftersom de eventuella brotten är preskriberade. De preskriberas efter två år. Utredningen om brott mot tjänsteplikt blev färdig i november 2019. Polisen genomförde två utredningar. Den första lades ner efter att polisen inte fick tag på målsägande och i brist på bevismaterial. Efter att polisen fick tag i bevismaterialet som först varit på villovägar och kommit i kontakt med målsägande, inleddes förundersökningen på nytt.

I åklagarens beslut (som tillkännagavs på onsdag) om att inte väcka åtal står det att misstankarna mot läraren varit fråga om rykten och ett inflammerat förhållande till en kollega. Den misstänkte läraren har själv bestridit alla anklagelser som riktats mot honom. Han har hänvisat till rykten och det inflammerade förhållandet. Han har också bestridit att han betett sig osakligt eller avgivit olämpliga kommentarer.

I åklagarens beslut kommer det fram att misstankarna handlat om att den misstänkte läraren kommit med olämpliga kommentarer till kvinnliga kolleger och studerande, haft kontakt med en kvinnlig utbytesstuderande på sociala medier och att han inte berättat för rektorn om denna kontakt.

Enligt åklagaren skiljer sig kriterierna för ingripande i misstänkt osakligt beteende mellan arbetsgivarens administrativa processer och en straffrättslig process. Lärarens beteende har enligt arbetsgivaren varit oprofessionellt, men han har inte brutit mot tjänsteplikten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning