Ingen Tamminen i landslagstruppen till Georgien

Teemu Tamminen saknas igen då landslaget samlas Bild: Thomas Sundström

För andra gången på ett halvt år saknas stjärnspelaren Teemu Tamminen då landslaget samlas.

I höstas skapade Teemu Tamminen rubriker då han inte deltog i landslagslägret. Han sade att han inte fått inbjudan då förbundets kommunikation sköts via Facebook där han inte är med.

Tamminen sade då att det är en hederssak att spela i landslaget och att det handlade om en kommunikationsmiss att han inte kunde delta i verksamheten i september.

Då landslagstränaren Kaj Kekki presenterade sin trupp för en träningsturnering i Georgien saknas Tamminen igen i laguppställningen.

– Vi har diskuterat mycket med Teemu och tillsammans bestämt att det är en bättre lösning att han inte reser med laget nu, säger Kekki i förbundets pressmeddelande.

Kekki låter ändå förstå att Tamminens frånvaro (igen) är bara tillfällig.

– Han är en viktig spelare för oss med tanke på kommande kval, säger Kekki.

Fyrnationsturneringen i Georgien efter påsk är en del av förberedelserna inför EM-kvalet som inleds i höst. Kvalet är oerhört viktigt för Kekki och landslaget då hela verksamheten under hans tre år som landslagstränare siktat på EM 2020. Kekki har fått fria tyglar av förbundet att experimentera med både lagbygge och spelstil och offrat en del resultat för att Finland ska ta sig till EM-slutspelet.

För Kekkis och lagets trovärdighet finns det inget annat alternativ än att Finland tar sig till slutspelet, eller åtminstone är ytterst nära att göra det. Kvalgrupperna och Finlands motståndare lottas i april.

I Georgien ställs Finland mot värdnationen, Italien och Israel

– Jag är säker på att vi kommer att spela bra matcher då motståndet är jämnare än i VM-kvalet. Det är viktigt att ge spelare som fått lite speltid i landslaget mera ansvar nu med tanke på höstens matcher, säger Kekki.

Kekki räknar upp Benjamin Helander, Topias Laine och Robin Granlund som spelare som behöver mer erfarenhet av internationell handboll. Dessutom är Johan Gripenberg ett nytt namn i truppen. Lagkaptenen Miro Koljonen gör comeback efter sin skada

Finland spelar en fyrnationsturnering i Georgien efter påsk. Laget möter Georgien, Italien och Israel. Här är landslagstruppen till lägret i Georgien.

Målvakter:

Tuomas Laitinen, Atlas, Mikael Mäkelä, Dicken,

Utespelare:

Joacim Broman, Dicken, Fredrik Forss, GrIFK, Robin Granlund, Dicken, Johan Gripenberg, Dicken, Benjamin Helander, BK-46, Oscar Kihlstedt, BK-46, Miro Koljonen, GrIFK, Topias Laine, BK-46, Ian Martin, Karlskrona (Sverige), Nico Rönnberg, Cocks, Robin Sjöman, Cocks, Richard Sundberg, GrIFK, Roni Syrjälä, Cocks, Vincent Voutilainen, SIF, Theo Westerlund, Cocks.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning