Ingen större framgång för kändisar i huvudstadsregionen

Pirkka-Pekka Petelius med frun Erika Skön. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Bland de kändisar i Helsingfors och Nylands valkrets som siktade på riksdagen blev det grönt ljus för en välkänd skådespelare och naturvän.

Pirkka-Pekka Petelius är ny riksdagsledamot för De gröna i Nyland. Den 65-åriga skådespelaren, komikern och fågelskådaren Petelius ville med i rikspolitiken främst för att han är orolig för klimatförändringen. Partikamraten Katariina Souri, författare, konstnär och före detta Playboy-modell, kom däremot inte in.

SFP i Nyland hade nominerat företagaren och före detta modellen Janina Fry och tidigare proffshockeyspelaren Sean Bergenheim, men ingendera kom in i riksdagen.

Janina Fry. Bild: Benjamin Ilmoni

Kvar på stranden blev även Tarja Smura, Miss Finland årsmodell 1993 och Centerns kandidat i Nyland.

Liike Nyts grundare, affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo, uppställd i Nylands valkrets, får fortsätta arbeta i Granitborgen medan hans son Joel Harkimo inte kom in.

I Helsingfors valkrets siktade komikern Lotta Backlund, som tidigare arbetat som borgmästare Jan Vapaavuoris assistent, på en plats för Samlingspartiet men kom inte in.

Vilma och Sean Bergenheim. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Tarja Smura. Bild: Mitja Kortepuro

Liike Nyts ordförande Harry Harkimo och kandidaten (även tillika sonen) Joel Harkimo. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Lotta Backlund tillsammans med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning