Ingen statsbegravning för Matti Nykänen

Matti Nykänen på våren 2017. Bild: Lehtikuva-arkiv/Roni Rekomaa

Backhopparlegendarens närstående vill hålla begravningen inom den närmaste kretsen.

OS-vinnaren Matti Nykänens begravning kommer att hållas inom familjekretsen, meddelar Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Terho, som tidigare under veckan öppnade för statsbegravning för den fyrfaldiga OS-guldmedaljören och världsmästaren, kommenterar ärendet på Twitter.

Där skriver Terho att han fört diskussioner med Nykänens närmaste. De föredrar att hålla begravningen utan statliga ceremonier.

– Jag önskar dem styrka i sorgearbetet. Matti Nykänens idrottsframgångar kommer att hedras på andra sätt, skriver Terho.

Det var i tisdags som minister Terho meddelade att man utreder möjligheten till en statsbegravning. Förslaget väckte starka reaktioner, både för och emot.

Nykänen har under 2000-talet bland annat dömts till fängelsestraff för grov misshandel.

Sedan 1990 har statsbegravningar ordnats för statsminister Ahti Karjalainen, författaren och akademikern Väinö Linna, general Väinö Valve och Adolf Ehrnrooth, före detta statsministrarna Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa och Harri Holkeri och för president Mauno Koivisto.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning