Ingen snö på nyår – vädret blir mildare fram till torsdag

Det har varit en grå december på många håll i landet, det ser inte ut att bli några stora förändringar fram till nyår. Så här såg det ut i Helsingfors på tisdagsmorgonen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Snön finns i öster och norr, kustens vinterväder låter vänta på sig.

Trots att det dalat ner en del snö i södra delarna av landet kommer vi inte att få något snörikt nyår vid kusten eller i Nyland i år. Den så kallade riktiga vintern håller sig i Kajanaland och Lappland. Resten av landet har regn och milt väder att vänta.

– Det ser inte ut att bli några förändringar i nederbörden de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorolog Helena Laakso vid Meteorologiska institutet.

Nederbörden kommer i form av regn eller snöblandat regn i landets sydligare delar. Längre mot öster kan det förekomma underkylt regn.

– VI har en syd-sydostlig luftström som för med sig milt regn fram till torsdag.

Temperaturen stiger från noll till några plusgrader i söder. På andra håll kring kusten kan mätaren visa någon minusgrad, men också där ska temperaturen stiga fram till nyårsafton.

– Under natten till tisdag har det snöat kring 8 centimeter i norra delarna av Nyland, men det kommer nog att smälta när temperaturen stiger. Kajanaland och de östra delarna av Norra Österbotten har mest snö för tillfället, säger Laakso.

Den vita vintern låter ännu vänta på sig på andra håll i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning