Ingen slipper svenskan i Jämsä

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Det blir inget språkförsök i Jämsä i Mellersta Finland. Endast två elever anmälde intresse.

Jämsä stad inhiberar sin medverkan i det så kallade språkförsöket med frivillig svenska i skolan. Det skriver Aamulehti på onsdagen. Orsaken är att enbart två elever anmälde intresse att delta i försöket.

Initiativtagare till försöket i Jämsä var fullmäktigeledamot Pekka Kataja (Sannf). Han säger till Aamulehti att han visste från första början att försöket inte skulle gå att genomföra.

– Initiativet var dömt att misslyckas eftersom det inte finns någon möjlighet att avlägga högskolestudier utan svenskan, säger Kataja.

Han säger att han förstår att föräldrar inte vill riskera sina barns möjligheter till vidare studier.

– Om jag hade barn i den åldern skulle jag ha fattat samma beslut. Om vi hade känt till innehållet i språkförsöket då vi föreslog för fullmäktige att vi borde delta i det så hade vi knappats framfört förslaget, säger Kataja.

Sex kommuner ansökte om att få vara med om språkförsöket där elever i årskurs fem eller sex som inleder studier i det andra inhemska språket ges möjlighet att från höstterminen välja något annat språk. Förutom Jämsä beviljades Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi tillstånd att delta i försöket. Kaustby som var den första kommunen att lämna in en ansökan om att få delta drog senare tillbaka sin ansökan. Strax under 500 elever har fått möjligheten att välja bort svenskan. Försöksprojektets maximala antal deltagare var 2 200 elever.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03