"Vi romantiserar inte droger"

Marginaliseringsrisk. Det stora problemet med droger är synen på de människor som använder dem, anser Oscar Hagen och Beni Köhler. Bild: Cata Portin

Med utställningen Dysterbotten vill Oscar Hagen och Beni Köhler avdramatisera, men inte förespråka, droganvändning. – Det viktigaste är att folk inte faller utanför vårt samhälle.

Beni Köhler har fotograferat droganvändare i Österbotten i tio år. Bilderna visar unga som röker gräs eller tar amfetamin. De visar ett festande som ibland spårar ur. Någon ligger på marken framför en polisbil. Ett kök har förvandlats till en sopstation för tomburkar och annat skräp.

I en video av Oscar Hagen sitter två män i femtioårsåldern och drar historien om när den ena av dem körde över sig själv med bil under en festkväll. Tonen är uppsluppen: "Katten har nio liv, men jag har femme fatal." De pratar som om de var minst trettio år yngre än de är – pojkar som leker.

I Mercury Woman berättar ett par i trettioårsåldern om när kvinnan injicerade ett kvicksilversalt i tron att det var amfetamin. Här är det inte roligt längre.

– Utställningen har av vissa misstolkats så att den skulle romantisera droganvändning eller missbruk. Jag tycker inte vi ger en speciellt positiv bild av droganvändning. Inte bara negativ heller, vi visar bara hur det är, säger Oscar Hagen.

Prata och förstå

De är frustrerade över att kommentarerna till en artikel på Extrems webbsajt är så tydligt polariserade. Man är för eller emot droger.

– Det blir lätt så dramatiskt när man talar om droger, men för största delen användare är det inte någon värre misär än om de skulle dricka sig i fyllan. Men det är svårt att säga det i medier. Därför skulle jag önska att man kommer och ser utställningen och bildar sig en uppfattning utifrån vad man ser, inte vad man läst, säger Beni Köhler.

– Nog ser vi problem med droger, men om man avdramatiserar det så kan man börja hjälpa varandra, prata med varandra och förstå varandra. Problemet är egentligen synen på de människor som använder droger, säger Hagen.

Rädslan att bli stämplad som missbrukare får användare att dra sig undan andra.

– Det viktigaste är att folk inte faller utanför vårt samhälle. Därför behöver droger diskuteras, säger Köhler.

– Jag förstår om inte Finland är redo att legalisera droger, men att avdramatisera kan minska missbruket. Vi behöver fakta, så här farligt är det, det här händer. Om man ska ta droger ska man veta vad man gör. Den som bestämt sig för att ta droger kommer ändå att göra det, säger Hagen.

Ändlös tråkighet

Oscar Hagen (f. 1987) har gått bildkonstlinjen på Novia i Jakobstad och Beni Köhler (f. 1982) gick fotolinjen. Temat har de arbetat med var för sig, men med tanke på en gemensam utställning.

Hagens Dysterbotten är ett fiktivt verk baserad på verkliga händelser. Videon börjar med ett slags tomhet, ett öppet fält och en parkeringsplats. Unga män börjar företa sig saker man inte får göra för att de har tråkigt: stjäl en Playstation, härjar på en vildsvinsfarm och ropar Sieg Heil på en åker. Behovet av stimulans är skriande. Ett pysslande med droger tar vid, men bilden talar fortfarande om en ändlös tråkighet.

– Kanske viktigare än att prata om droger är att prata om ifall det finns saker för unga att göra, till exempel i Jakobstad. Jag påstår att det inte finns. Man borde hitta på andra saker för unga att göra, bygga skatehallar och spellokaler. Klart ungdomar börjar supa och knarka om det inte finns något att göra. Nog hade vi också skittråkigt när vi var unga, det blev mycket festande, säger Hagen.

Utställningen bygger på personliga erfarenheter och i en sekvens använder Hagen själv droger på bild.

Är det ett ställningstagande?

– Jag gjorde det för att jag inte bara ville hänga ut andra. Jag är själv med i filmen för att de andra skulle våga vara med.

Köhler, som började fotografera drogkulturen 2006, konstaterar att de flesta på bilderna hunnit växa upp.

– Det har inte gått helt åt helvete för någon. 25–30-årsåldern kan vara en tid när man är lite lost. Nu har folk börjat lugna ner sig. Man kan inte alltid bara leva i stunden.

Utställningen visas på Myymälä2 (Nylandsgatan 23) till den 28 februari.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning