Ingen risk för översvämning ännu – snön lär hållas kvar till sportlovet

Vädret kommer att fortsätta växla mellan plus- och minusgrader. Bild: HBL-arkiv/Emlilia Nyberg

De senaste dagarnas plusgrader med regn och snösmältning har fått delar av Sverige att svämma över. – I Finland finns ingen risk för översvämningar, säger jourhavande meteorologen Jouko Korhonen.

Vädret har pendlat fram och tillbaka mellan kyla med mycket snö och plusgrader med regn och snösmältning. I Sverige har det på flera håll i landet varit problem med vattenfyllda källare, plötslig ishalka och höga vattenflöden när snön smält fort, i kombination med regn och tjäle i marken.

Översvämningar har bland annat drabbat fastigheter och vägar i Bohuslän, Göteborgsområdet och Halland, rapporterar TT. Men vädret kan ställa till med problem också på andra håll, varnar Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

Jourhavande meteorologen Jouko Korhonen vid Meteorologiska institutet i Helsingfors ser ingen risk för något sådant i Finland nu.

– Det borde regna under en betydligt längre period, kanske omkring tre veckor, för att det skulle uppstå någon risk för översvämning hos oss. Dessutom är det plattare här.

Från och med början av nästa vecka blir det kallare igen, förutspår Korhonen.

Sportlovsvädret ser enligt Korhonen ut att bli hyfsat, med både plus och minusgrader.

– Inget extremt. Som det nu ser ut tittar solen också fram, säger Korhonen.

Vattenfylld båt

Räddningsverket i Helsingfors tvingades rycka ut till en vattenfylld båt vid Hertonäs strand på lördagen, i övrigt har smältvattnet inte orsakat några farofyllda situationer.

Inte heller Västra Nylands räddningsverk har haft uppdrag relaterade till vädret en regnig dag som denna.

Flera fastigheter i Sverige har vattenskadats. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning