Ingen publik i Ruka under världscupen

Så här kommer det inte att se ut i Ruka om och när världscuptävlingarna arrangeras i slutet av november. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Coronaviruset till trots siktar arrangörerna på att världscuptävlingarna i nordiska grenar i Ruka ska avgöras som planerat. Men någon publik kommer man inte att tillåta.

Arrangörsföreningen Kuusamon Erä-Veikot har tagit beslutet att inte sälja några biljetter alls till evenemanget.

På det här sättet vill man minimera riskerna för smittospridning.

– Vi har efter långa överläggningar kommit fram till att detta är den bästa lösningen för både publik och idrottare. Beslutet ligger i linje med de diskussioner vi fört med vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (c), säger ordföranden för Kuusamon Erä-Veikot, Matti Heikkilä.

Heikkilä och hans organisation ser att det är bättre att arrangera tävlingarna utan publik än att äventyra hela tävlingsveckoslutets framtid.

– Vi hoppas att vi i och med detta svåra beslut förbättrar våra chanser att arrangera tävlingarna i framtiden med publik och att vi också i fortsättningen får njuta av världscup uppe i Ruka.

Tävlingarna i längdåkning, nordisk kombination och backhoppning ska genomföras 27-29 november. Just nu förbereder man sig för tävlingarna som vanligt men allt kan ännu komma att ändras då FIS slår fast tävlingskalendern för kommande säsong vid månadsskiftet september-oktober.

- Vi är verkligt ledsna över att vi inte kan ta in publik i år. Men på detta sätt kan vi garantera ett så säkert evenemang som det är möjligt att arrangera under rådande omständigheter, säger Ruka Nordics generalsekreterare Seppo Linjakumpu.

Förutom minister Saarikkko har också Skidförbundet och FIS aktivt konsulterats i frågan om publik ska tillåtas eller inte. På grund av det exceptionella läget granskar FIS ännu varje evenemang 30 dagar före den första tävlingsstarten.

– På Skidförbundet respekterar vi och följer de bestämmelser som lokala organisationer gjort, säger Skidförbundets verksamhetschef Ismo Hämäläinen.

Ruka Nordic har tillsatt en särskild coronagrupp som planerar hur det rådande läget beaktas i olika delar av evenemanget.

En central del är hur man kan coronatesta idrottare och funktionärer under pågående tävlingar. Planen för hur testningen ska gå till godkänns i sista hand av myndigheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning