Ingen OS-revansch för Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen var inte helt nöjd med sin tävling i Kontiolax. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kaisa Mäkäräinen hade inte lyckats skaka av sig den svaga OS-formen och fick nöja sig med en tiondeplats i hemmatävlingen i Kontiolax.

Kaisa Mäkäräinen lyckades inte få till någon fullträff i hemmatävlingen i Kontiolax i världscupen. Efter de svaga insatserna i OS i Pyeongchang hade en bra placering inför hemmapubliken smakat gott – i stället fortsatte hon där hon slutade i OS och fick nöja sig med en tiondeplats efter att ha bommat två skott i sprinten.

– Det kändes alldeles bra inför tävlingen. Inte helt superbra men nog tillräckligt bra, säger Mäkäräinen om tävlingen till Yle.

Hon bommade ett skott liggande och ett stående och kunde därför aldrig blanda sig i tätstriden.

– Speciellt bommen i det stående skyttet grämer mig. Det kändes som om det var en av mina bästa insatser stående den här säsongen och så kommer det en bom, förklarar hon.

– Ibland känns det väldigt bra och så bommar man medan det andra gånger kan kännas mindre bra och så träffar man varje skott.

Förutom att skyttet haltade en del visade Mäkäräinen inte heller upp sin bästa fart i spåret. Men det hade hon en naturlig förklaring till.

– Det var lite segt före i dag då det fallit nysnö i spåret. Fick inte alls någon lätt känsla då jag skidade utan det var tungt och långsamt. Jag fick jobba hårt precis hela tiden. Men jag är säker på att alla andra kände på samma sätt, säger hon till Yle.

Mari Laukkanen hade ett tungt OS och hemmatävlingen gick inte bättre. Laukkanen bommade precis som Mäkäräinen två skott och fick nöja sig med en 40:e plats.

– Jag har nog inte hittat tillbaka känslan jag hade i december. Skidåkningen känns speciell då jag inte klarar av extra ansträngning. Det känns inte illa men det är svårt att ge det där lilla extra, säger Laukkanen till Yle.

Vitrysslands Darja Domratjeva tog hem segern före Tysklands Franziska Hildebrand och Italiens Lisa Vittozzi.

Venla Lehtonen slutade på en 53:e plats medan Laura Toivanen var 76:e.

Världscupen i Kontiolax fortsätter på lördagen med mixed parsprint och mixed stafett. Suvi Minkkinen och Tuomas Grönman bildar Finlands lag i sprinten medan Venla Lehtonen, Mari Laukkanen, Tero Seppälä och Olli Hiidensalo deltar i stafetten.

Mäkäräinen tävlar i söndagens masstart.

– Jag ser fram emot att få gå in i den tävlingen och kämpa för fullt. Det kommer att vara jämnt och tajt och jag är säker på att tävlingen avgörs på skjutvallen, säger hon till Yle.

Resultat

Världscupen

Spring (7,5 km):

1) Darya Domracheva Vitryssland (1 bom)20.56,8, 2) Franziska Hildebrand Tyskland (0) +0,5 sekunder efter, 3) Lisa Vittozzi Italien (1) +5,5, 4) Yuliia Dzhima Ukraina (0) +17,2,. 5) Laura Dahlmeier Tyskland (1) +19,4, 6) Veronika Vitkova Tjeckien (0) +21,0, 7) Valj Semerenko Ukraina (0) +21,1, 8) Marie Dorin Habert Frankrike (0) +32,0, 9) Maren Hammerschmidt Tyskland (1) +33,9, 10) Kaisa Mäkäräinen Finland (2) +34,4,

...40) Mari Laukkanen Finland (2)+1.37,8, ...53) Venla Lehtonen Finland (2)+1.59,5, ...76) Laura Toivanen Finland (2)+2.43,8.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03