Ingen orsak till oro – Lejonen har alla chanser att slå Tre Kronor

Blir det blåvitt jubel efter semifinalen i kväll Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

"Det finns inget som passar den finländska mentaliteten än att få slå ur underläge. Att få slå ur ett så gigantiskt underläge som Lejonen gör i semifinalen mot Tre Kronor är ett perfekt utgångsläge"

Då Finland och Sverige möts i kvällens semifinal får Lejonen slå ur ett gigantiskt underläge.

Det svenska laget är fullspäckat med NHL-stjärnor: Då man kan stoltsera med namn som Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström, Victor Hedman, John Klingberg, William Nylander – listan kan göras hur lång som helst – är det klart att all press ligger på Tre Kronor.

Ett Tre Kronor som definitivt inte imponerat eller kommit upp till rätt nivå i VM hittills.

Det finns ett enormt kunnande och otrolig individuell skicklighet i den svenska truppen. Men rookietränaren Rikard Grönborg har inte lyckats få stjärnorna att spela som ett lag.

Och frågan är om han har nycklarna för att låsa upp den kompakta blåvita defensiva muren som Tre Kronor ställs mot i kväll.

Samtidigt kommer Finland till spel med ett rätt anonymt lag. Ett lag som varit uträknat redan vid flera tillfällen och ett lag som aldrig ens skulle ha en chans att ta sig till semifinal.

Det finns inget som passar den finländska mentaliteten än att få slå ur underläge. Att få slå ur ett så gigantiskt underläge som Lejonen gör i semifinalen mot Tre Kronor är ett perfekt utgångsläge och det förstärker ytterligare tron på det egna systemet och den egna truppen.

Lejonen har spelat som ett lag hela turneringen. Man må vara av vilket åsikt som helst om Finlands defensiva tråkhockey – men laget har anammat spelsystemet och man följer den valda taktiken till hundra procent.

Lauri Marjamäki har insett att det enda sättet att nå framgång med den här spelartruppen är att täppa till mittzonen, dra ner tempot, spela extremt disciplinerat och få motståndarna att bli frustrerade.

Mot USA lyckades taktiken perfekt – mot Sverige måste den lyckas minst lika bra.

Och det finns alla förutsättningar för att taktiken ska lyckas. Sveriges spel i VM borde passa Finland rätt bra. Det svenska laget har spelat en rätt tempofattig hockey i VM och intensiteten och spelglädjen har saknats till en viss del. Att hitta intensitet och spelglädje mot Finlands långsamma och defensiva taktik är inte enkelt – fråga bara de amerikanska spelarna.

De försökte gång på gång sig på individuella lösningar då de kollektiva verktygen för att ta sig genom mittzonen saknades. I samma takt som Finland enkelt kunde styra de amerikanska anfallen bort från det egna målet växte frustrationen i USA-lägret.

Lyckas Finland få ner tempot i Sveriges spel, lyckas man skapa en "tråkig" match bild och lyckas man döda den svenska intensiteten och spelglädjen har man tagit ett stort steg mot final. Lyckas man tvinga de svenska spelarna att anfalla mot ett samlat och organiserat blåvitt försvar kommer frustrationen att växa i det svenska lägret.

Ett tidigt finländskt ledningsmål eller en mållös matchbild långt in i matchen är rena mardrömmen för Tre Kronor och rena drömmen för Lejonen. Om svenskarna känner att de måste börja ta risker för att lirka upp den finländska köttmuren eller om spelarna känner att de måste försöka sig på individuella lösningar är en finalplats mycket nära.

Filip Saxén Sportchef

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03