Ingen orsak att vara rädd för vargen

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Av de vilda djuren utgör älgen den största faran. Under 1998–2015 dog 101 personer i älgolyckor och tusentals skadades.

Jan-Erik Ingvall vill skjuta alla vargar (HBL 14.11): "Det enda rationella vore att skjuta alla vargar i vårt land och därefter hålla vargen borta genom fri jakt."

Vargen har inte dödat en enda människa sedan 1880-talet. I dag är hund- och kattägarna rädda för att vargen kommer och tar deras keldjur.

Ändå är bilen mycket farligare än vargen för dessa. Hundra- eller kanske tusentals keldjur dör årligen under gummihjul. Genom att sänka hastigheterna på vägarna kunde en del av dessa olyckor undvikas.

Av de vilda djuren utgör älgen den största faran. Under 1998–2015 dog 101 personer i älgolyckor och tusentals skadades. I fjol krockade 1 302 bilar med älgar. Det skulle för Ingvall vara mera rationellt att skjuta bort alla älgar i landet.

Älgar, hjortar och rådjur är en viktig orsak till att antalet fästingar har ökat kraftigt. Fästingarna förorsakar för tusentals finländare arbetsoförmåga och funktionsnedsättningar. Här är det igen älgen som är syndabocken.

Enligt WWF har populationer av ryggradsdjur minskat i medeltal 60 procent sedan 1970. I världen finns gott om farliga djur, betydligt farligare än vargen. Vilka av dessa borde skjutas bort? Är vår planet reserverad enbart för människan?

Det pågår en våg av utrotning av arter som aldrig tidigare upplevts i mänsklighetens historia och den hotar vår ekonomi, matproduktion och hälsa.

Pekka Poutanen Kyrkslätt

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning