De svenska partiledarna förstörde sin egen julhelg - ännu ingen regering

Vem blir nästa statsminister? Valet står nu mellan de två huvudkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Bild: Lehtikuva/AFP/Anders Wiklund

Sverige får ingen regering till jul. Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson får nu jul- och nyårshelgerna på sig för att komma framåt i frågan. Annie Lööf är ute ur spelet som kompromiss och Sveriges första kvinna som statsminister.

– Jag tror inte att partiledarna får så mycket julledighet faktiskt. De kommer att få jobba hårt under de här dagarna, sade en allvarlig och barsk talman Andreas Norlén till pressen i Stockholm på onsdagen.

De signaler Norlén säger sig ha fått av många av partiledarna är att man behöver den här tiden för omprövningar och förhandlingar.

– Jag beklagar det. Jag hade verkligen önskat vi hade fått en regering till jul, sade Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) höll en allvarlig och barsk pressträff om regeringsbildningen i riksdagens presscenter. Bild: TT/Anders Wiklund

Politisk adventskalender

Vid pressträffen läxade Andreas Norlén, vald från Moderaterna, mer eller mindre upp partiledarna för att föra hela Sverige mot ett nyval.

Bistert radade han upp den politiska adventskalender som nu gäller: en tredje statsministeromröstning den 16 januari, och en fjärde och sista lucka den 23 januari. Därefter blir det nyval i Sverige senast den 21 april. Valmyndigheten och kommunerna är varskodda.

– Det är hög tid att Sverige får en regering, säger han.

Några kompromisser och krusiduller ser han inte längre, utan valet står nu mellan de två huvudkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Annie Lööf ute ur spelet

Någon tredje kompromisskandidat ur riksdagens småpartier ser han inte som troligt att seglar upp nu längre, säger han på HBL:s fråga.

– Skulle några sensationella synpunkter komma fram under de här veckorna så får jag naturligtvis ta till mig dem, men jag ser det som ytterst osannolikt att det är någon annan än Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

Centerledaren (C) Annie Lööf har under de gångna tre månaderna varit en aktiv sonderare, men har hittills röstat nej till båda huvudkandidaterna. Det syns nu också i opinionsmätningarna, där förtroendet för både henne och C rasar.

Det är en stor förändring bland de borgerliga småpartierna. Kristdemokraterna (KD) tippades så sent som i somras att falla ur riksdagen för dess fyra procents röstspärr. Men nu har partiet under tydliga och politiskt stabilt högerparkerade partiledaren Ebba Busch Thor lagt sig högt i mätningarna.

Busch Thor har nu näst efter Stefan Löfven de högsta förtroendesiffrorna för en partiledare och i den senaste mätningen från opinionsinstitutet Sifo fick KD ett väljarstöd på åtta procent – mer än Centerns sju.

Det troliga verkar nu vara att samtalen i första hand återupptas mellan det rödgröna blocket och mittenpartierna. De stora frågorna rör skattepolitiken och en uppluckring av arbetsrätten – där S har hållit fast vid att det bör vara en sak för arbetsmarknadens parter och inte för riksdagen.

Inom den borgerliga alliansen är julhälsningarna till varandra just nu frostiga. Liberalernas ledare Jan Björklund är under ett stort tryck att acceptera en borgerlig lösning som i praktiken skulle behöva politiskt stöd av de hittills isolerade, populistiskt färgade Sverigedemokraterna (SD).

S och SD kunde växa i nyval

Talman Andreas Norlén varnar ändå partierna för att taktisera med ett eventuellt nyval i ljuset av opinionsmätningar som kommer var och varannan dag nu.

– De är svårt att se på vilket sätt opinionsmätningarna skulle kunna vara relevanta för att bedöma utfallet av ett extraval, säger Norlén.

Socialdemokraterna fick i valet för Sverige sensationellt låga siffror om 28 procent och 100 av riksdagens 349 mandat. Nu har S i flera opinionsmätningar nått upp till 30 till 32 procent.

Också SD som har stått utanför samtliga regeringsförhandlingar skulle kunna få över 20 procent av det smått misslynta svenska folkets röster vid ett nyval.…

"Den här processen är inte oändlig"

Efter ett val där Sverige har haft det högsta valdeltagandet någonsin, 87 procent, anser Norlén att en misslyckad regeringsbildning skulle försvaga det svenska politiska systemet med partier som inte "kan hantera valresultatet".

När allt drar ut på tiden har man också spekulerat i att ett eventuellt extraval skulle hållas först med EU-valet den 26 maj. Det anser Norlén vara försent.

– Jag tror att svenska folket skulle se negativt på att gå till valurnorna september, april och maj. Men det är inte så mycket jag kan göra åt det, säger Norlén med något som nästan låter som en liten klump i halsen.

– Den här regeringsbildningens har på gått länge. Allt för länge. Men den är inte oändlig. Senast den 23 januari tar den slut.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning