Ingen ny populistskräll att vänta – Finland hade sin redan 2011

Sverigedemokraterna skrällde i svenska valet på söndagen – men hurdant deras inflytande blir återstår att se. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sverigedemokraternas valseger sätter den svenska blockpolitiken ur spel, men i Finland kom skrällen redan 2011. Hur den finska valrörelsen påverkas återstår att se.– Det ligger i partiernas händer. Vi vet vad Sannfinländarna vill prata om men inte de andra. Vilka frågor de andra partierna väljer att lyfta upp blir väldigt viktigt, säger professor Åsa von Schoultz.

Då bara en liten andel röster återstår att bekräfta, är resultatet i det svenska riksdagsvalet så gott som dött lopp mellan de båda blocken och storseger för högerpopulistiska Sverigedemokraterna.

Utgången är ingen överraskning, men att lösa knuten blir inte lättare för det. Sverigedemokraterna kammade hem 17,6 procent av rösterna, medan det rödgröna blocket ligger bara 0,3 procentenheter före den borgerliga Alliansen.

– Det finns många orsaker till utgången, och en av dem är att Sverigedemokraterna av väljarkåren uppfattas som trovärdiga och sakägare i fråga om invandring och migration. Det här är en fråga som vuxit i betydelse efter hösten 2015 då det kom drygt 160 000 asylsökande till Sverige, och väljare som inte tidigare brytt sig så mycket om den här frågan fick ögonen på den, säger Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet.

En motsvarande skräll som Sverigedemokraternas har vi delvis redan sett i Finland, då Sannfinländarna 2011 knep drygt 19 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men här fanns också andra komponenter än invandringsfrågan.

– Sannfinländarnas skräll bestod av så mycket mer. Det var en effekt av breda koalitioner, en kritik av en icke-responsiv elit som inte bryr sig om att samhället stödjer alla människor, men visst var invandringen också en komponent. Invandringsfrågan kan segla upp igen i valet nästa vår, men jag tvivlar på att den är i topp. Det har inte kommit så många invandrare till Finland och de andra partierna kommer att försöka lyfta andra frågor, säger von Schoultz.

"Blocken begränsar"

De grönas tidigare ordförande Ville Niinistö är inne på samma linje.

– Sannfinländarna kan inte spela med fördomar på samma sätt som SD och lova vad som helst. De satt redan i regeringen då flyktingvågen kom och har varit med om att skära ned i välfärden. Den sannfinländska retoriken har redan testats i regeringsställning och jag tror att det svenska valresultatets återverkningar på Finland blir ganska små.

Inte heller Samlingspartiets riksdagsledamot Juhana Vartiainen, som bott 13 år i Sverige och känner den svenska politiken på nära håll, ser någon anledning till att det svenska valet skulle återspegla sig i den finska valrörelsen. Däremot tycker han att svenskarna gärna kunde ta efter den finska modellen med koalitionsregeringar på bred bas. Eftersom den borgerliga Alliansen och det rödgröna blocket ligger mer eller mindre jämnt, och ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, förutspås regeringsbildningen bli en utdragen historia.

– Jag skulle verkligen hoppas på en blocköverskridande regering, helst med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern. En sådan regering skulle ha en robust majoritet och vara stark i en tid där det internationella läget är spänt. Fastän jag bott länge i Sverige har jag himla svårt att förstå varför blockpolitiken är så urstark i Sverige, eftersom den genuint begränsar det politiska systemets förmåga att föra en bra politik, säger Vartiainen.

Ser man på Socialdemokraternas och Alliansens politik i sakfrågor ligger de enligt Vartiainen inte så långt ifrån varandra.

– Det finns konsensus kring den stora bilden. Det skulle solklart ligga i Sveriges intresse att överskrida den här museala kvarlevan, anser Vartiainen.

Niinistö håller med.

– Det är den stela blockpolitiken som skapat den här situationen. Jag tror att väljarna ville ha något annat än två ganska strikta block, säger han.

– De partier som har gynnats i valet är de som haft ett tydligt budskap, säger Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet. Bild: Lina Enlund

Tydligt budskap vinner

Åsa von Schoultz, själv född och uppvuxen i Sverige, tror ändå inte på några breda koalitioner i svensk politik.

– Om vi tänker på en regnbågsregering av sådan modell som Finland haft så är det i princip uteslutet. I Sverige har man av tradition betonat olikheterna i politisk vilja, och då är det svårt att kompromissa i en bred regering.

Återstår motvilliga samarbeten. Såväl sittande statsministerpartiet Socialdemokraterna som det största oppositionspartiet Moderaterna backade i valet, medan några små partier tagit relativt sett stora kliv framåt.

– De partier som gynnats i valet är de som haft ett tydligt budskap. Hit hör Centern, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, säger von Schoultz.

Miljöpartiet som suttit i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna fick se sitt stöd rasa från 6,7 till 4,3 procent, och klarade därmed nätt och jämnt riksdagsspärren.

– De som lyckades i valet var de som varit tydliga i sin linje och sina värderingar. Här fick nog Miljöpartiet sig en läxa, de har gjort många dåliga kompromisser i regeringen och valresultatet visar att man inte kan sälja ut sina värderingar, säger Niinistö.

Låsta positioner

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och tidigare ministern Erkki Tuomioja tror att svenskarna blir tvungna att allvarligt tänka om hela blockpolitiken.

– Statsminister Stefan Löfven antydde redan före valet att man vill förhandla också med Centern och Liberalerna. Än så länge har ju alla Allianspartier sagt nej, men en avgörande faktor kan kanske vara att Centern och Liberalerna är de Allianspartier som mest konsekvent nekat till att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Än så länge ligger det rödgröna blocket några promille före den borgerliga Alliansen, men skulle det slutliga valresultatet väga över till Alliansens fördel kunde någon form av samarbete med Sverigedemokraterna eventuellt vara möjligt, tror von Schoultz.

– Tills vidare har partierna låst sig i sina positioner, men utan att någon backar går det inte att få ihop en funktionsduglig regering. Sverigedemokraternas inflytande beror på vem som backar. Om man antar att Alliansen blir större och bildar regering med någon form av passivt stöd av Sverigedemokraterna får de ju ett visst inflytande. Men blir det ett blocköverskridande samarbete är Sverigedemokraterna helt utestängda, säger von Schoultz.

Bild: Maija Hurme

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning