Ingen ny pallplats för Mäkäräinen – förlorade mot lagkamraten Minkkinen

Kaisa Mäkäräinen hade ingen lyckad tävling i Ruhpolding. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kaisa Mäkäräinen lyckades inte följa upp seger i Oberhof med en ny pallplacering då världscupen i skidskytte fortsatte i Ruhpolding. Bästa finländare i onsdagens tävling: Suvi Minkkinen.

I söndags tog Kaisa Mäkäräinens säsongens första seger då hon i suverän stil var först över mållinjen i masstarten i Oberhof. Mäkäräinen visade att hon kan bemästra minst sagt utmanande förhållanden då hon fällde 19 av 20 tavlor i den byiga och skiftande vinden.

Också i lördagens stafett hade Mäkäräinen varit säkerheten själv på skjutvallen och också snabb i spåret. Därför fanns det vissa förhoppningar på den 37-åriga finländaren inför sprinttävlingen i Ruhpolding.

Men de som trodde att Mäkäräinens skytteproblem från inledningen av säsongen var ett avslutat kapitel fick tänka om på onsdagen. Mäkäräinen inledde starkt och träffade alla skott i det liggande skyttet men då det var dags för att skjuta stående kom bommarna. Mäkäräinen bommade två skott och chanserna till en ny pallplaceringar var bortblåsta – speciellt då inte heller skidfarten var bästa tänkbara.

Mäkäräinen fick finna sig i att inte vara bästa finländare i tävlingen – något som inte är vardagsmat för den blåvita skidskyttestjärnan.

Men det var inte Mari Eder som var bättre än Mäkäräinen den här gången utan Suvi Minkkinen som stod för en jätteskräll då hon var bättre än Mäkäräinen.

Minkkinen stod för onsdagens mest positiva blåvita insats då hon sköt prickfritt i tävlingen och var 31:a i tävlingen. Det var Minkkinens bästa placering i världscupen och hon var två placeringar bättre än Mäkäräinen.

Hennes starka insats betyder också att hon för första gången i karriären tar världscuppoäng och också första gången hon får delta i jaktstarten.

Efter segern i Oberhof är Mäkäräinen bara två pallplaceringar efter svenska Magdalena Forsberg på listan över flest pallplaceringar i världscupen.

Mäkäräinen har klivit upp på pallen 85 gånger medan Forsberg var på pallen 87 gånger i karriären.

Mäkäräinen har tagit 27 segrar, varit tvåa 34 gånger och trea 24 gånger.

Mari Eder bommade hela fem skott och fick nöja sig med en blygsam 75:e plats i tävlingen. Jenny Fellman bommade sex skott och var 102:a.

Norges Tiril Eckhoff tog hem segern före Sveriges Hanna Öberg och Italiens Dorothea Wierer.

Jaktstarten avgörs på söndag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning