Ingen norsk straffrihet för narkotikabruk

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre efter att partiets landsmöte på fredagen avvisat regeringens förslag till ny narkotikapolitik. Bild: Torstein Bøe/TT-NTB

Den norska regeringens förslag om straffrihet för innehav, bruk och köp av små mängder droger i Norge har stött på patrull. Det ledande oppositionspartiet Arbeiderpartiet (AP) säger nej till allmän avkriminalisering, men accepterar straffrihet för tunga narkotikamissbrukare.

Förslaget till en ny narkotikapolitik lades fram av regeringen i februari. I stället för att straffas med böter eller fängelse skulle gripna med små mängder narkotika på sig bli skyldiga att uppsöka en kommunal rådgivningsenhet för information om riskerna med narkotika samt erbjudas hjälp med att hantera eventuella drogproblem.

För att få reformen godkänd i stortinget hade regeringen behövt stöd från AP, som nu hoppas att fortsatta förhandlingar ska föra frågan framåt.

– Vi ska inte sänka tröskeln för unga in i missbruk. En generell avkriminalisering av narkotika är jag rädd att många unga människor skulle förväxla med legalisering, säger AP-ledaren Jonas Gahr Støre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning