Ingen människa utan hund

FYRFOTA VÄNNER. Milla Martikainen, Kati Raatikainen och hunden Luka samarbetar i den charmiga och intelligenta föreställningen Yhteis(ty)ö på Zodiak.Bild: Elina Brotherus

En hund och två dansare bjuder på en sällsam föreställning på Zodiak.

Yhteis(ty)ö & I will tell you when I am ready

Yhteis(ty)ö. Arbetsgrupp: Milla Martikainen, Kati Raatikainen, Johannes Vartola, Luka.

I will tell you when I am ready. Koreografi, koncept, på scenen: Sanna Myllylahti. Ljud, musik: Otso Lähdeoja. Ljus: Meri Ekola. Dramaturgi: Minna Harjuniemi.

Dubbelpremiär på Zodiak 30.3.

Dansarna Milla Martikainen och Kati Raatikainen kryper nakna på alla fyra på scengolvet. Runt dem cirklar hunden Luka, svart, lurvig och ivrig. Han glufsar i sig små godbitar som kvinnorna strör ut på golvet och blir på så sätt den tredje dansaren i verket.

Situationen gör en varse om likheterna och olikheterna mellan människan och hennes bästa vän. Medan både dansarna och publiken är medvetna om den riggade teatersituationen är hunden oberörd, både av de nakna kvinnorna och av publikens blick. Och på samma gång lyckas föreställningen för en stund upphäva skillnaden mellan kropp och kropp. Det vi ser på scenen är rätt och slätt tre varelser.

Titeln Yhteis(ty)ö förmedlar underfundigt temat för den essälika föreställningen på Zodiak. Den syftar konkret på samarbetet mellan hunden och de två dansarna, men också på samarbete i större bemärkelse – hur människan tillsammans med andra arter, hundar, grisar, ja, till och med sädesslag, byggt upp samhället, gemenskapen. Ingen människa utan hund och vice versa.

Det är ett sympatiskt och intelligent verk som med en tilltalande lätthet tar sig an frågor om natur och kultur. Texten resonerar kring hierarkierna, sättet som skiljelinjer ritas upp mellan "oss" och "dem". Varför tillskriver vi hunden mänskliga egenskaper och avfärdar grisen som föda? På ett intrikat sätt visar föreställningen på de sköra, godtyckligt konstruerade strukturerna och hur beroende vi är av de andra varelserna i vår omgivning. De andra kropparna som likt våra fjällar, skaver, ömmar och ammar.

Skaparångest

Kvällens andra föreställning, Sanna Myllylahtis I will tell you when I am ready, är till skillnad från Yhteis(ty)ö en rörelsebaserad föreställning. Verket – det första i en planerad trilogi – handlar om att befinna sig i ett "halvfärdigt" stadium, det vill säga någonstans i den mödosamma mitten av en process.

Det rör sig om en föreställning där ljus, rörelse och ljud är genuint sammanlänkade. Kompositören Otso Lähdeoja och ljusdesignern Meri Ekola finns hela tiden med på scenen och demonstrerar öppet sitt hantverk.

Det ser ut som en repetitionssituation där scener liksom prövas fram, men samtidigt är dramaturgin stram. Behållningen är sättet på vilket bitarna till synes slumpmässigt faller på sin plats. Särskilt fascinerande är det att följa med Meri Ekolas arbete när hon likt en trollkarl mixtrar fram olika atmosfärer på scenen. Ljus blir med ens något högst konkret och handfast.

Med stor dramatik och härligt humoristiska undertoner lyckas verket fånga ångesten och spänningen i skaparprocessen. Avgrundskänslor varvas med självironi när Myllylahti, med svetten droppande från pannan, iscensätter den plågsamma känslan av att befinna sig någonstans mitt emellan, utan vare sig början eller slut i sikte.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00