Ingen lösning i isbrytarnas arbetstvist

Isbrytaren Sisu ligger förtöjd vid kajen på Skatudden i Helsingfors. Strejkvarslet skulle beröra besättningen på alla Arctias isbrytare.Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Finlands skeppsbefälsförbund förkastade på torsdagskvällen riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i den arbetstvist som berör besättningen ombord på landets isbrytare.

Fackförbunden har varslat om strejk som börjar den 7 mars kl. 14.00 ifall man inte når en lösning i armbrytningen om ett nytt kollektivavtal. Riksförlikningsman Minna Helle ber nu Arbets- och näringsministeriet skjuta upp strejken med två veckor till den 21 mars.

– Det handlar om ett allvarligt strejkhot som drabbar livsviktiga funktioner i samhället och riskerar att skada det allmänna intresset. Vi har nu gjort vad som är möjligt för att medla i tvisten. Det behövs mer tid för fortsatta förhandlingar och medling, säger Minna Helle.

Intressebevakningsorganet Rederierna i Finland hade godtagit torsdagens medlingsbud men då Finlands skeppsbefälförbund förkastade förslaget till nytt kollektivavtal gick förhandlingarna i lås.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00