Ingen gynekologi, vård för hudsjukdomar när Studenthälsan bantas

Studenthälsans byggnad i stadsdelen Tölö i Helsingfors. Bild: HBL-arkiv

Universitetsstuderande får pruta på sina nuvarande hälsotjänster då yrkeshögskolestuderande kommer med i SHVS, Studenternas hälsovårdstiftelse. Bland annat blir det adjö till gynekologiska tjänster.

Det blir heller inga fler tjänster som hänför sig till hudsjukdomar, rapporterar Uutissuomalainen. Förändringarna träder i kraft 2020.

Gynekologi och konsultation för hudsjukdomar har inte omfattats av lagen som det är nu heller, men tjänsterna har ändå funnits till buds på Studenternas hälsovårdsstiftelse.

– Här handlar det om ett samordnande eftersom att lagen kräver att alla som erbjuder vård för studenter ska kunna erbjuda samma tjänster, säger Maire Kolimaa som är den ledande tjänsteman som leder reformarbetet, till Uutissuomalainen.

Också utbytesstudenter rätt att använda sig av Studenternas hälsovårdsstiftelses tjänster kommer att begränsas i och med reformen.

SHVS växer märkbart då de studerande på yrkeshögskolorna ansluter sig till stiftelsen 2020. Antalet som då kan använda Studenternas hälsovårdsstiftelses tjänster växer från 126 000 till 250 000.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning