Ingen gripen efter tunnelbanedåd i London

Bild: EPA/ANDY RAIN

Ännu har ingen gripits efter sprängdådet mitt i morgonrusningen i London. Terrorhotnivån i Storbritannien har höjts till den högsta.

– Vi gör stora framsteg för att lokalisera och gripa de ansvariga. Det är en mycket komplex utredning, säger Mark Rowley, högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Polisen går igenom bilder från övervakningskameror, och har tagit emot stort antal samtal och tips från allmänheten, säger Rowley. Många privata bilder och videor från platsen har också kommit in.

Att terrorhotnivån i Storbritannien höjts till den högsta betyder att myndigheterna räknar med att fler terrordåd kan vara nära förestående. Men Rowley säger att polisen bara "känner till en bomb", alltså den som detonerade i tunnelbanevagnen.

Senast i maj

Senast terrorhotnivån låg på den högsta nivån var under fyra dagar efter attentatet vid en konsert i Manchester i maj i år.

Minst 29 människor skadades då sprängladdningen i London detonerade. Ögonvittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem i tunnelbanevagnen, och svedde både hår och hud på passagerare.

Klockan var runt 08.15 lokal tid och det var mitt i morgonrusningen. Tumult uppstod när människor försökte ta sig ut ur tåget.

– Folk fick skär- och skrubbsår i samband med att de flydde, berättade BBC:s reporter på plats vid stationen Parsons Green.

"Extra resurser"

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

Brittisk militär kommer att hjälpa polisen, efter en begäran. 1 000 fler beväpnade poliser kommer vara i tjänst än normalt, enligt BBC.

– Under helgen kommer det att sättas in extra resurser vid större tågstationer, på fotbollsmatcher och konserter och andra platser med mycket folk, säger Mark Rowley.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00