Ingen gråzon här – notera detaljen bakom presidenterna

Vladimir Putin och Sauli Niinistö skakade hand före träffen i Sotji. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Dekoren sade mer än tusen ord då Niinistö och Putin träffades i Sotji.

Det brukar inte vara något särskilt fantasifullt upplägg på en presskonferens med två presidenter. Det är podium och flaggor i bakgrunden.

En detalj fastnar ändå blicken på, och den är blå med gula stjärnor.

En liten sak, men den som granskar bilder från tidigare möten ser att det varit Finlands och Rysslands flaggor som ingått i dekoren – inte EU:s, som nu.

Nu är Finland på väg att bli EU-ordförandeland under andra halvåret av 2019.

– Vi hoppas att relationerna mellan EU och Ryssland kan förbättras under Finlands ordförandeskap, sade Putin då han svarade på en fråga om den omstridda bröllopsvalsen med Österrikes utrikesminister.

Österrike är just nu ordförandeland för EU, och även om Putin förklarar besöket på ministerbröllopet med privat vänskap understryker han Österrikes roll för de europeiska relationerna. Allt medan dansbilderna sprids i internationell press.

Putins stora intresse för relationerna till EU gäller, trots alla rådande sanktioner, bland annat handel, rysk energiexport och konfliktområden som Syrien. Särskilt i fråga om det förstnämnda, handeln, kan Putin ha sett en öppning för att avfrosta relationerna då EU haft fullt upp med att parera Donald Trumps hot om handelskrig.

Under finalen i sommarens fotbolls-VM stod Putin lämpligt värd för Frankrikes Emmanuel Macron och Kroatiens Kolinda Grabar-Kitarovic, allt medan konfettin regnade.

EU-flaggornas intåg passar förstås också Finlands president.

För en månad sedan såg presidenten det som nödvändigt att inleda sin presskonferens efter toppmötet mellan Trump och Putin med ett kärnfullt meddelande om Finland som icke-neutralt EU-land:

– I massmedia har ordet "neutral" förekommit, det låter lite märkligt. Om ett medlemsland i EU, och en partner till Nato, som har samarbetsavtal med Förenta staterna, Storbritannien och Sverige kan kallas neutralt, så låt gå. I så fall är nästan alla länder neutrala, sade Niinistö.

Så har flaggorna sett ut under tidigare möten:

I Njagan 2013 – Finlands flagga.

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

I Moskva 2016 – Finlands flagga.

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

I Nyslott 2017 – Finlands flagga.

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

I Sotji 2018 – EU:s och Finlands flaggor.

Vladimir Putin och Sauli Niinistö skakade hand före träffen i Sotji. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Sylvia Bjon Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning