Ingen granskning av Fittjautredningen nu

Bild: Mostphotos

Justitieombudsmannen i Sverige har beslutat att inte granska utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja, då målet fortfarande pågår. Men det är inte uteslutet att den kritiserade utredningen kan komma att synas senare, enligt JO.

Justitieombudsmannen skriver i ett pressmeddelande att myndighetens granskningar inte ska föregripa den ordinarie prövning som görs av exempelvis domstolar. Och eftersom tingsrättsdomen i Fittja-fallet har överklagats är den ordinarie prövningen inte avslutad.

"De utredningsåtgärder som vidtagits av polisen under förundersökningen och hur dessa har utförts kan vara av betydelse för hovrättens prövning. Det är därför inte lämpligt att JO granskar dessa frågor innan åtalen har prövats slutgiltigt", säger JO Cecilia Renfors i ett pressmeddelande.

Nytt beslut

"När domen i målet fått laga kraft avser jag dock att på nytt överväga om det finns anledning för mig att granska förundersökningen", fortsätter Cecilia Renfors.

I mitten av december förra året friades fem män av Södertörns tingsrätt för inblandning i våldtäkten, som ska ha skett i Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm sommaren 2016. Tre av dem hade åtalats för grov våldtäkt, två för medhjälp till grov våldtäkt.

I domen riktades skarp kritik mot polisutredningen, bland annat för att kvinnans uppgifter inte dokumenterats på rätt sätt. Polisen kontrollerade inte heller att hennes utpekande av brottsplats stämde. Först tio månader senare, efter att ha fått uppgifter från misstänkta om frivilligt sex i ett annat trapphus, kunde polisen genomföra en brottsplatsundersökning på rätt plats. Flera personer har JO-anmält utredningen.

"Frivilligt sex"

Domen i tingsrätten har överklagats av både åklagare och målsägaren.

Kvinnan har beskrivit hur hon våldtagits av uppemot tio olika män under flera timmar. Sperma som hittats på hennes kläder har kunnat knytas till tre av de åtalade männen, men de nekar till alla anklagelser och säger att sexet var frivilligt och utgjorde betalning för narkotika.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03