Ingen god jul i godhetsföraktets tid?

Vad är det typiskt danska och varför ger man pengar i tiggarens mugg? Det och mer i veckans Så in i Norden.

Dansk nok?

Vad är danskhet? Det frågade den dåvarande danska kulturministern Bertel Haarder för ett år sedan och nu har han – och världen – fått svar. Från ursprungligen 2 425 förslag har nu 10 danska värden röstats fram. Drygt 60 000 röster lades.

Här, Danmarkskanon:

1. Frisinne

2. Jämställdhet

3. Välfärdssamhället

4. Tillit

5. Det danska språket

6. Föreningsliv och frivillighet

7. Hygge (det danska myset, samvaron)

8. Det kristna kulturarvet

9. Frihet

10. Likhet inför lagen

Ceremoni. Ständiga sekreteraren Sara Danius längst till vänster under Nobelprisutdelningen. Endast litteraturpristagaren Bob Dylan saknas, men Danius försvarar bestämt valet av honom. Bild: Soren Andersson

Nu är de danska värderingarna bara en googling bort, har Haarder sagt förnöjd. Han talar om Danmarkskanon som ett utbildnings-, upplysnings- och integrationsprojekt. Men den har också väckt kritik.

– Världen står i flammor och vi bekymrar oss om vad danskhet är. Samhället är globalt och att allt hela tiden ska vara danskt förefaller mig en smula ålderdomligt, säger Vincent F. Hendricks, professor i filosofi, till Danmarks radio.

Hennes val av Dylan

Var valet av Bob Dylan ändå inte så vågat av Svenska Akademien? Bild: FRED TANNEAU - LEHTIKUVA / AFP

"Man kan anse att Svenska Akademien fattat ett vågat beslut. Hon – ja, Akademien är en hon – har förvisso inget emot en sådan beskrivning. Men man ska kanske inte överdriva. Om vi nu begränsar oss till Sverige har Dylan uppskattats länge som låtskrivare och musiker. Lika länge har han uppskattats som poet."

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i Dagens Nyheter.

Kvinna mot nazism

På självständighetsdagen marscherade Nordiska motståndsrörelsens finländska förgrening Finska motståndsrörelsen i Helsingfors. Som HBL tidigare har rapporterar är den nazistiska rörelsen starkt etablerad i Dalarna i Sverige.

Där, i Borlänge, demonstrerade NMR på första maj. Tess Asplund ställde sig i vägen för de trehundra anhängarna och höjde sin näve i en Nelson Mandela-gest.

Bilden på Asplund fick stor spridning, också internationellt. Och nu är hon upptagen på BBC:s lista över de hundra mest inflytelserika kvinnorna 2016.

"Jag bara gjorde det. Jag tänkte inte på det … När jag såg bilden efteråt tänkte jag, herregud, gjorde jag det där?!", citerar BBC.

I motiveringen skriver BBC att Asplund protesterade mot den högerextrema gruppen inte genom att ropa från sidan, som de flesta andra, utan genom direkt agerande.

Nedräkning till jul

Wi-fika (verb) = besöka kafé för att få tillgång till trådlöst nätverk.

Pälskling (substantiv) = lurvigt och älskvärt djur.

Pälskling. Bild: NN

Monstruera (verb) = ha ovanligt kraftig och smärtsam mens.

Varsågodling (substantiv) = plantering vem som helst får skörda av.

Missa inte Språktidningens ordkalender. Bland annat dessa fantastiska ordkonstruktioner har gömt sig bakom luckorna. Och än är det en dryg vecka kvar till jul.

Godhetsförakt

"EU-migranten erbjuder en vara som är eftertraktad, nämligen känslan av att vara god."

Så skriver Ann Heberlein, författare och lektor i etik, i tidskriften Fokus. Hon anser att tiggaren utanför mataffären utför ett arbete, på samma sätt som "Joanna" som nyss färgat Heberleins ögonbryn. Där Heberlein väljer att lägga 300 kronor på att få sin färg, köper den som ger tiggaren en slant "känslan av att vara god".

Köper vi oss gott samvete och känslan av att vara god genom att ge pengar till tiggare? Det menar Ann Heberlein och får massiv kritik. Bild: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

De kritiska reaktionerna på Heberleins kolumn är många. Amanda Björkman skriver på ledarplats i Dagens Nyheter: "Avsmaken och föraktet för människor som försöker göra gott är just nu en trend." Hon fortsätter: "Det går utmärkt att argumentera för att det finns andra sätt att hjälpa tiggare än med pengar. Men det går inte att komma ifrån att det är ett försök. Och att det är bättre att människor vill göra gott än att de är likgiltiga inför sin omgivning."

Anna Svartström Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03