Ingen förundersökning om misstänkt rasism i samband med biljettkontroll

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) anklagades för etnisk profilering och rasism i somras. Nu lägger polisen ned utredningen om det uppmärksammade fallet. Bild: Teemu Salonen/Lehtikuva

Polisen tillbakavisar anklagelser om etnisk profilering och rasism i samband med en biljettkontroll i somras.

Polisen inleder ingen förundersökning om väktarnas användning av våld i samband med en biljettkontroll som ägde rum på Järnvägsstationen i Helsingfors i juli.

Anmälan handlade om huruvida biljettkontrollörer vid Helsingforsregionens trafik och järnvägsstationens väktare gjorde sig skyldiga till misshandel eller annan brottslig handling när de grep en afrofinländsk pojke i somras.

Enligt en polisanmälan fanns det skäl att misstänka att väktarna agerat på rasistiska grunder när de fällde pojken till marken och höll honom fjättrad efter att det stod klart att han saknade en giltig biljett. Hans vita kompis tilläts lämna platsen, trots att han också saknade biljett, uppger pojkens mor.

Flera videoklipp på det tumult som utbröt cirkulerade i sociala medier i juli. Också HBL skrev om fallet.

Nu blir det ingen förundersökning om det uppmärksammade fallet, uppger Helsingforspolisen.

"Vi hittade inget stöd för påståendena att biljettkontrollörernas eller väktarnas förfarande skulle ha varit olagligt, överdimensionerat eller rasistiskt", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen har bekantat sig med ärendet genom att analysera väktarnas och biljettkontrollörernas uttalanden liksom videoupptagningar av händelsen. Polisen slår fast att biljettkontrollörer och väktare enligt lagen har rätt att använda sig av tvångsåtgärder under vissa förutsättningar.

Polisen tillbakavisar också anklagelserna om etnisk profilering.

"Det finns inget som tyder på att anmälaren råkade ut för en biljettkontroll på grund av sin hudfärg eller någon annan diskrimineringsgrund", skriver polisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning