Ingen fortsatt satsning mot OS – Airi Mikkelä lägger av

Airi Mikkelä avslutar sin karriär. Bild: Mark Phelan

Badmintonspelaren Airi Mikkelä ger upp sin satsning mot OS i Tokyo och lägger ner sin karriär.

Airi Mikkelä meddelade på måndagen att hennes tid som OS-satsande badmintonspelare är över. I ett pressmeddelande från badmintonförbundet berättar Mikkelä att beslutet togs i sommar.

"Jag märkte att jag orkar göra cirka sextio procent av det som krävs av elitidrotten. Jag hade ursprungligen tänkt att min karriär tar slut efter OS i Tokyo. Då OS flyttades fram med ett år bestämde jag mig för att satsa ännu ett år på idrotten. Men då det inte finns någon som helst garanti för att OS ska kunna genomföras nästa år känns det som rätt tidpunkt att avsluta karriären", säger Mikkelä i pressmeddelandet.

Mikkelä låg bra till på rankningen som avgör vilka spelare som får rätt att spela i OS. Om hon kvalat in till OS i Tokyo hade det blivit hennes första OS.

Inför olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 gick hon en gård kamp med Nanna Vainio om den finländska platsen i OS. Till slut fick Mikkelä se sig slagen i den inhemska kampen då Vainio nådde bättre resultat i EM-tävlingarna som var den sista tävlingen i OS-kvalet. Det ledde till att Vainio representerande Finland i Brasilien för fyra år sedan.

"Kvalet inför OS i Rio var oförglömligt. Jag spelade på helt otroliga platser och var högt på rankningen. Tack vare grenen fick jag också bo utomlands fem år och jag har otroligt många vänner inom grenen", säger Mikkelä.

Nu blickar Mikkelä framåt mot livet efter elitidrottskarriären som gett henne sex FM-guld, en bästa rankningsplacering på 48 och över 20 internationella mästerskapsframträdanden.

"Livet som elitidrottare har fostrat mig både fysiskt och psykiskt. Jag har fått kämpa med många saker och lär mig att hantera olika situationer", säger Mikkelä.

Mikkelä kommer nu att satsa helhjärtat på sina ekonomistudier

"Jag har många mål och drömmar för framtiden. Jag känner en märklig frihet då jag på gymmet kan göra precis vad jag vill och inte behöver tänka på om det är nyttigt i just badminton", säger Mikkelä.

Mikkeläs beslut att lägga ner karriären betyder att en lång svit tar slut. OS i Tokyo 2021 blir första gången sedan 1990-talet som Finland inte har en damspelare i badminton med i OS. Anu Nieminen representerade Finland i OS i Sydney 2000, i OS i Aten 2004, i OS i Peking 2008 och i OS i London 2012 medan Vainio höll den blåvita fanan högt i Rio de Janeiro 2016.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning