Ingen finlandssvensk roman dög åt Finlandiajuryn

Sex romaner kandiderar till det skönlitterära Finlandiapriset men ingen av årets finlandssvenska romaner ansågs hålla måttet för en nominering. Den enväldige domaren Elisabeth Rehn är besviken.

I årets finlandssvenska romanskörd har Själarnas Ö av Johanna Holmström, Den svavelgula himlen av Kjell Westö och Så här upphör världen av Philip Teir fått fina recensioner. Alla tre finns utgivna också på finska. Men i höstens roman-Finlandia finns ingen av dem med.

– De finlandssvenska romanerna motsvarade inte de kriterier vi ställde upp under arbetets gång, säger jurymedlemmen Eva Uggla.

Och vilka är de kriterierna?

– Det handlar väl om vad ens hjärta säger. Hjärtat klappar för vissa böcker, motiverar nomineringsjuryns ordförande, journalisten Aleksis Saulosjärvi.

Hade det varit lämpligt att uppmärksamma det tvåspråkiga Finland just i år när det är jubileumsår?

– Nej, det hade inte varit politiskt korrekt att välja en roman som inte motsvarade våra kriterier, tycker Eva Uggla.

Aleksis Saulosjärvi säger att han funderat mycket på också varför endast två av de nominerade böckerna är skrivna av kvinnor.

– Att det blev så är ingen deklaration. Det är resultatet av vad vi kom fram till.

Fakta

Satir, drömmar och fragment

Hanna Hauru, Jääkansi (Like)

Juha Hurme, Niemi (Teos)

Tommi Liimatta, Autarktis (Like)

Miki Liukkonen, O (WSOY)

Cristina Sandu, Valas nimeltä Goliat (Otava)

Jaakko Yli-Juonikas, Jatkosota-extra (Siltala)

Årets nomineringsjury bestod av kulturjournalisten Aleksis Salusjärvi, producenten Heidi Backström och tidigare bokhandelschefen Eva Uggla.

Vinnaren utses av minister Elisabeth Rehn och offentliggörs den 29 november.

Besviken domare

Enligt juryn fanns flera finlandssvenska romaner med i slutskedet när sex romaner skulle gallras fram bland tjugo romaner.

Årets enväldige domare, Elisabeth Rehn, hör till dem som beklagar att ingen finlandssvensk roman dög i år.

– Jag är besviken. Jag har läst flera av årets finlandssvenska böcker och hade kunnat tänka mig att Johanna Holmströms Själarnas Ö hade varit en av kandidaterna.

De flesta av årets författare är nya för Rehn.

– Det är intressant för det innebär att jag får erövra nya territorier, tycker hon.

Utmaningen för Rehn nu är att hinna plöja igenom sex romaner av vilka den tjockaste är 855 sidor och den nästtjockaste är 659 sidor.

– Jag är förberedd och har reserverat mycket tid för det här. Jag tror att jag börjar med en tunn för att sedan kasta mig över en tjocka och därefter igen variera med en liten tunnare, säger en gladlynt Rehn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03