Ingen centrumtunnel till Helsingfors – planeringen avbryts

Från centrumtunneln planerades en förbindelse till den så kallade servicetunneln som bland annat länkar ihop flera underjordiska parkeringshallar. På bilden en del av servicetunneln i Gräsviken. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Nu är det definitivt: Planerna på en centrumtunnel i Helsingfors är begravda, i alla fall för den här omgången.

I decennier har en tunnel som skulle styra trafiken under jorden i Helsingfors funnits. De politiska konstellationerna kan kort sammanfattas med att De gröna har motsatt sig den, medan Samlingspartiet har velat se en centrumtunnel.

För två veckor sedan beslutade sig Socialdemokraterna för att säga nej till den, bland annat med hänvisning till priset, över en miljard euro. På stadsmiljönämndens möte på tisdagen blev beslutet också att planeringen av centrumtunneln avbryts.

Det skedde med rösterna 8–5. För en fortsatt planering var nämndmedlemmar från Samlingspartiet och Sannfinländarna, men de röstades ner av representanter för De gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet.

"Stadsmiljönämnden konstaterar att förslaget … inte skulle ge centrum av Helsingfors mer besök och livskraft, skulle vara för dyr till sina kostnader och skulle öka utsläppen jämfört med tunnellösa alternativ", skriver nämnden.

Samlingspartiets Risto Rautava anmälde omedelbart avvikande åsikt, och menar att den strider mot den process som politikerna gemensamt enats om.

Läs också: Centrumtunneln skulle kosta över en miljard – staden vill också ha fler gågator i centrum

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning