Ingen babylåda för finländarna

Den nuvarande moderskapsförpackningen är designad av Robert Lönnqvist, vars bildvärld tilltalade den barnjury som valde vinnarförslaget i höstas. Den nya förpackningen visades upp av FPA:s informationsdirektör Pipsa Lotta Marjamäki i början av november 2017.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

När Folkpensionsanstalten bad finländarna om nya namn på moderskapsförpackningen tände många till: 29 679 finländare engagerade sig – men inget av de nya förslagen dög.

Vad ska vår – också internationellt kända – moderskapsförpackning heta? Tyck till och hitta på ett nytt namn, uppmanade Folkpensionsanstalten (FPA) för några månader sedan när förpackningen fyllde 80 år. Och finländarna tyckte till. Nästan 30 000 förslag plingade in hos FPA under de sex veckor som anstalten höll sin webbenkät öppen.

FAKTA

Namnförslag på svenska

Babylåda (161 förslag)

Babybox ((61)

Babyförpackning (13)

Föräldraskapsförpackning (6)

Familjelådan (7)

Nu är namnfrågan avgjord. Moderskapsförpackningen ska heta ... moderskapsförpackning. Inget av de nya förslagen var alltså starkt nog att ersätta den gamla benämningen. Orsaken är att sex av tio som svarade ansåg att det gamla namnet moderskapsförpackningen (fi. äitiyspakkaus) är bäst.

Både i sociala och traditionella medier debatterades namnet frisk medan enkäten var öppen. Många motiverade också sina åsikter till FPA.

På tisdagen överlämnades alla namnförslagen till familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C), som konstaterade att tiden uppenbarligen inte är mogen för ett nytt namn.

FAKTA

Namnförslag på finska

Äitiyspakkaus (16 989 förslag)

Vauvapakkaus (2 777)

Perhepakkaus (875)

Apustuspakkaus (482)

Vanhempainpakkaus (394)

Rakkauspakkaus (335)

Ensipakkaus (283)

– Det är ändå viktigt att vi kunde föra en modig dialog. Kanske det redan påminde oss om lådans betydelse och innehållets syfte. Förpackningen är till glädje för hela familjen, säger hon.

På FPA säger ändå språkvårdaren Jenni Viinikka att det nuvarande namnet inte är helt oproblematiskt eftersom den finska språknämnden redan för tio år sedan rekommenderat ett könsneutralt språkbruk.

Bland de 482 svenskspråkiga förslagen var "babylåda" med 161 röster klar etta, men också bland dem som engagerade sig i det svenskspråkiga namnet ville en av fem behålla "moderskapsförpackning".

Eftersom namnet moderskapsförpackning är lagstadgat kan det ändras bara av riksdagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00