Inga tecken på smitta vid experimentkonsert

De 5 000 i publikhavet vid experimentkonserten i Barcelona har klarat sig från smitta, visar provtagningar som gjorts två veckor senare. Arkivbild. Bild: Emilio Morenatti/TT-AP

En stor testkonsert med 5 000 personer i publiken hölls i Barcelona den 27 mars, i ett försök att väcka livemusikscenen till liv. Resultatet visar att ingen smittades under konserten.

Konserten i Palau Sant Jordi-arenan var godkänd av regeringen och alla deltagare hade gjort ett snabbcovidtest på morgonen, för att få komma in på arenan krävdes ett negativt svar. Publikdeltagarna gjorde sedan PCR-test två veckor efter konserten.

Nu har resultatet kommit och det visar inga tecken på coronavirus hos de som stod i publiken, rapporterar AFP som hänvisar till en pressträff med Josep Maria Llibre, en specialist på smittsamma sjukdomar vid universitetssjukhuset Germans Trijas i Pujol.

– Det finns inga tecken på att det förekom smittspridning vid evenemanget, säger han.

Konserten med det spanska bandet Love of Lesbian var en uppföljning på en konsert med 500 i publiken i december. Även vid den spelningen lyckades snabbtester och munskydd förhindra smittspridning.

Men alla är inte övertygade om att sådana här konserter är riskfria.

Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är spridningen av viruset så oregelbunden att man inte kan dra några slutsatser av ett liknande experiment.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning