Tre virusexponerade har fått åka hem från Finland – sju personer söks fortfarande

14 av de totalt 24 exponerade hålls i karantän vid Lapplands centralsjukhus. Ingen av dem har visat några tecken på coronavirus. Bild: Anssi Jokiranta

Tre av de exponerade personerna har nu återvänt till sina hemland. 14 hålls i karantän vid Lapplands centralsjukhus.

17 av de 24 personer som exponerats för coronavirus i Finland har man nu lyckats få kontakt med. 14 av dem är i karantän vid Lapplands centralsjukhus.

– Ingen av dem har visat några symtom på coronavirus, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus.

Den 32-åriga kinesiska kvinnan som på onsdagskvällen bekräftades vara smittad av viruset återhämtar sig bra.

– På måndagsmorgonen ska vi göra en uppskattning om ifall vi kan börja ta tester för att friskförklara henne. Testerna ska tas två dagar i rad och då de visar negativt två dagar efter varandra kan hon skickas hem, säger Broas.

Tre exponerade personer har lämnat Finland

Tre av dem som varit i nära kontakt med kvinnan och därmed anses vara i riskzonen för att ha smittats har nu skickats till sina hemländer. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har varit i kontakt med respektive länder, säger Broas.

– Eftersom det först den 10 februari gått 14 dagar sedan de exponerats så kan man inte med säkerhet ännu säga att de inte skulle bära på smittan. Därför har THL varit i kontakt med länderna om hur de ska agera fram till dess, säger Broas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning