Inga sura miner hos Mercedes

Valtteri Bottas ligger tvåa i VM-serien. Bild: Yann Coatsaliou/Lehtikuva-AFP

– Långtråkigt, är Valtteri Bottas svar på frågan om samarbetet med Lewis Hamilton och om det har förändrats i år.

MONTREAL – Ni kan inte skriva en intressant artikel av en enkel anledning. Inget har förändrats. Från dag ett har vi haft den största respekt för varandra och det har vi i dag också.

Varför får finländaren Valtteri Bottas frågan om samarbetet med Lewis Hamilton så ofta? Beror det kanske på hans nya och tuffare attityd? Att han har vunnit två lopp, Australien och Baku, i år. – men förlorat i de andra mot Lewis, som leder VM-serien och har kört in 17 poäng mer än stallkamraten. För exakt ett år sedan var luckan uppe 42 poäng.

– Det stämmer att det är jämnare mellan oss men det har inte förändrat något inom stallet och vi arbetar tillsammans med respektive ingenjörer. Ingen har en hemlighet för den andre. Jag kan kolla hans data och tvärtom. Jag har inga problem med det och det har inte heller Lewis.

– Det finns också en annan sak som absolut inte har förändrats. Om jag skall bli världsmästare måste jag slå alla de andra förarna inklusive Lewis.

Innan säsongen började sade den femfaldige mästaren att Sebastian Vettel skulle bli hans svåraste konkurrent. Bottas nämnde han inte men efter de första loppen ändrade han sig.

– Det här är den bästa Valtteri Bottas som vi sett i F1.

Ett påstående som engelsmannen har upprepat flera gånger.

Håller Bottas?

Förra säsongen började också bra för Bottas, han ledde till och med VM-serien – men sedan gick det mesta snett. Otur. Stallorder. Överdrivet att säga att han blev deppad men något saknades.

Motgångarna tog på hans självförtroende. Efter de två segrarna den här säsongen har det "bara" blivit tre andra platser och en tredje plats. Hans kritiker säger att det är vad han maximalt kan prestera och pekar på att Valtteri stått på pole tre gånger men bara kunnat utnyttjat fördelen i Baku. Trea blev han i Monaco för han fastnade i kön efter en lätt krock med Max Verstappen i depån.

Börjar det gnaga på hans självförtroende igen?

Mercedes stallchef Toto Wolff tror inte att formsvackan kommer att upprepas.

– Det är en helt ny och annan Bottas 2019 än vad vi såg för ett år sedan.

– Jag är övertygad om att det retar honom att han missade pole i Monaco med mindre än en tiondel och att han därför kommer att slå tillbaka här i Montreal.

Kanadas GP börjar 21.05 på söndag kväll.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning