Inga Rysslandssanktioner än – EU sänder Haavisto till Etiopien

Utrikesminister Pekka Haavisto vill ha tydligare juridisk grund för Rysslandssanktioner mot enskilda personer. Nu ska han på kort tidtabell också företräda EU i Etiopien. Bild: Olivier Hoslet/Lehtikuva/AFP

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) reser om några veckor för EU till Etiopien. Hans EU-ministerkolleger vill vänta med sanktioner mot Ryssland för angreppen på oppositionen kring Alexej Navalnyj.

– Vi måste koncentrera oss på det dråp- eller mordförsök som gjordes mot Alexej Navalnyj med novitjok, ett internationellt förbjudet kemiskt vapen, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

EU:s utrikesministrar var vid sitt möte i Bryssel på måndagen enligt Haavisto "oväntat eniga" om att också fördöma tillslagen mot demonstranter i Ryssland, vars myndigheter har frihetsberövat över 3 000 demonstranter.

– Vi fördömde skarpt arresteringarna och är oerhört besvikna, sade Haavisto.

Utrikesministern ansåg ändå att det framför allt är giftattacken i augusti i fjol som behöver utredas av ryska myndigheter, utifrån bevismaterial bland annat från Tyskland.

EU antog i december, efter amerikansk modell, ett regelverk som kallas Magnitskijsfären som gör det möjligt att rikta sanktioner mot enskilda personer som i andra länder kränkt mänskliga rättigheter. Lagen är uppkallad efter den ryska skatterådgivare som 2009 dog i ett ryskt fängelse.

– Några Magnitskijåtgärder diskuterades på sin höjd bara i korridorerna, ansåg Haavisto som betonade att sanktioner mot enskilda personer behöver vara juridiskt välgrundade.

Borrell först till Moskva

EU:s utrikesministrar beslöt att vänta med sanktioner tills EU:s höga representant för utrikesfrågor, den förre spanska utrikesministern Josep Borrell på tisdag nästa vecka har besökt Moskva.

– Det är när läget är som svårast som personliga kontakter är viktiga, säger Pekka Haavisto i Bryssel till medierna.

Bland EU-länderna har bland andra de baltiska länderna, Polen och Rumänien frågat sig om Borrell i nuläget alls ska resa. Bland utrikesministrarna var särskilt Estlands Urmas Reinsalu - hans sista dag på jobbet då regeringen i Tallinn avgår på tisdag – kritisk.

– EU måste vara principfast nu och gå in för tydliga åtgärder. Jag krävde att EU skulle ge en tydlig signal om att vi förbereder sanktioner, sade Reinsalu.

Strypa Nordstream?

Polens president Andrzej Duda, sade på måndagen till brittiska Financial Times att EU borde slå till mot Ryssland "där det gör riktigt ont".

Det vore, menar den polska presidenten, den drygt 1 200 kilometer långa ryska gasledningen Nordstream, vars andra rör beräknas vara utlagt på hela sträckan i sommar. Projektet har redan tidigare varit föremål för handelspolitiska sanktioner från också USA:s sida. Enligt Pekka Haavisto togs gasen ändå inte upp vid utrikesministrarnas möte.

Utrikesministrarna möttes fysiskt i Bryssel, med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (socialdemokrat) som enda frånvarande på grund av smittläget i covid-19-pandemin.

– Europa kan inte sitta och låta bli att ta till sig de djupt bekymrande övergreppen i Ryssland. Både Navalnyj och de fredliga demonstranterna mot korruption bör frisläppas omedelbart, meddelade Kofod ändå i ett skriftligt uttalande före mötet.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (høyre) har i ett direkt videomöte med sin ryska kollega Sergej Lavrov bett de ryska myndigheterna släppa Navalnyj.

Också Sveriges utrikesminister Ann Linde (socialdemokrat) som nästa vecka träffar ministerkollegan Lavrov för ett tre timmars möte i Moskva sade också på måndagen att arresteringen av Navalnyj var "ett steg i fel riktning".

Afrikaerfarne Haavisto till Etiopien

EU:s utrikesledning under Josep Borrell har också i helgen beslutat att på kort tidtabell skicka utrikesminister Pekka Haavisto som EU-förhandlare och sändebud till Tigraykrisen i Etiopien.

– Det blir en fråga om att diskutera humanitära korridorer i kriget mellan Etiopiens regering och de oppositionella i provinsen Tigray, och samarbetet med grannländerna, särskilt Sudan. Det är ett ovanligt uppdrag för en utrikesminister, säger Pekka Haavisto.

Haavisto har i olika omgångar arbetat i regionen i olika EU- och FN-uppdrag sedan 2005. Sitt senaste uppdrag i regionen hade han på uppdrag av sin företrädare i den föregående regeringen, Timo Soini (Blå framtid).

Källor: Euronews, TT, Ritzau

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning