Inga publikfester under friidrotts-FM och Paavo Nurmi Games

Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske under Paavo Nurmi Games i Åbo i juni 2019. Bild: Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Arrangörerna för Paavo Nurmi Games och Kalevaspelen har bestämt att självmant begränsa publikmängden under tävlingarna i Åbo i augusti.

Åbo bjuder på friidrottens supervecka i augusti då Paavo Nurmi Games och FM-tävlingarna avgörs 11 augusti respektive 13–16 augusti.

Trots att myndigheternas nuvarande coronarestriktioner på högst 500 åskådare sträcker sig fram till slutet av juli har tävlingsarrangörerna i Åbo bestämt sig för att redan vid det här skedet begränsa antalet åskådare under tävlingarna på Paavo Nurmi-stadion.

– Vi vill vara ansvarsfulla och begränsar därför publikmängden självmant till 2 500–3 000 personer trots att man i augusti kanske har tillstånd att ta in större mängder människor på evenemang, säger tävlingsarrangören PN-Turku Oys vd Jari Salonen på friidrottsförbundets sajt.

– Enligt våra beräkningar ryms 3 000 personer på stadion på ett sätt som garanterar att säkerhetsavstånden kan hållas både då publiken kommer till stadion, då de är på stadion och då de lämnar stadion. Då kan vi också se till att det inte uppstår köer vid försäljningsstånden.

Salonen säger också att han tror att stämningen kan hållas på topp under tävlingarna i Åbo också om de nuvarande restriktionerna på 500 personer skulle vara i kraft under tävlingarna.

Stjärnor på plats

Tävlingsarrangörerna meddelade på söndagen att man lyckats locka några verkliga storstjärnor till tävlingarna.

Den tyska OS-mästaren i spjut Thomas Röhler ska tävla i Åboi den 11 augusti precis som den svenska diskusbjässen Daniel Ståhl. För tillfället försöker arrangörerna, idrottarna och deras manager komma på lösningar hur de internationella stjärnorna ska kunan resa till Finland då en stor del av flygtrafiken står stilla.

– Vi jobbar för att vara redo då reserestriktionerna hävs i olika länder, säger Salonen.

Paavo Nurmi Games kommer att vara en bra förberedelse inför FM för den nationella toppen då FM-tävlingarna avgörs på samma stadion två dagar senare. Häckstjärnan Nooralotta Neziri ser fram emot att få tävla på den snabba banan.

– Jag gillar banan i Åbo så det blir fint att tävla i FM där direkt efter Paavo Nurmi Games. Jag är säker på att det blir en gigantisk kamp i FM, säger hon.

– Förra året satte jag rekord i Åbo och jag hoppas kunna jaga nytt rekord där också i sommar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning