Inga överraskningar i VM-truppen

Truppen kungörs. Reijo Jylhä berättar om vilka åkare som skidar i VM i Lahtis. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Finländarna kan ta medalj varje dag i VM i Lahtis. Det tror längdåkarnas chefstränare Reijo Jylhä.

Om Jylhäs förutsägelse blir sann blir det nio VM-medaljer. I Lahtis avgörs 12 skidtävlingar på 9 dagar.

I VM i Falun för två år sedan blev det en bronsmedalj och i OS i Sotji 2014 tre medaljer.

De största hemmahoppen är Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen och Matti Heikkinen och stafetter samt lagtävlingar. Den största optimismen visar chefstränaren i sprinten.

– Om det blir medalj i sprint är det en bonus. Det finns potential men resultaten stöder inte en medalj. Det handlar om hur mycket tränarna och idrottarna tror på medalj, säger Jylhä.

VM-truppen som togs ut på lördagen var väntad och följde världscupframgångarna. Det enda som återstår är att toppa formen till slutet av februari.

För att kampen om medaljer ska vara realistisk kommer träningsledningen att noga överväga sträckorna för var och en så belastningen inte blir för stor. Ingen kör alla sträckor och i synnerhet i skiathlon (25. 2) och lagtävlingen (26. 2) är idrottarna olika.

– Det är inte möjligt att maximera framgångarna om man tävlar i båda. Efter lagtävlingen är det bara en vilodag före milen klassiskt som är huvudsträcka för många av damerna, säger Jylhä.

De är inte säkert att varenda en av dem som togs ut på lördagen också får tävla i Lahtis. Det största frågetecknet är skidskytten Kaisa Mäkäräinen. Hennes deltagande i VM avgörs efter att VM i skidskytte tar slut den 19 februari. Mäkäräinen kanske väljer världscupen i skidskytte på kommande OS-orten Pyeongchang istället. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03