Inga nya ledamöter för Akademien

Anders Olsson, tf. ständig sekreterare i Svenska Akademien, bekräftar att inga nya medlemmar väljs in i Svenska Akademien innan hösten. Bild: Erik Simander/TT

Svenska Akademien väljer inte in några nya ledamöter före sommaren. Under säsongens sista torsdagsmöte bestämde sig de tio kvarvarande ledamöterna för att vänta med invalen till senare i år.

– Det blir inga inval utan vi diskuterar vidare om möjliga kandidater. Det viktigaste för oss nu är bli klara med arbetet kring stadgarna så att vi inte råkar ut för några tvister vad gäller regelverket, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT.

Så sent som den 16 maj hävdade Akademiens direktör Göran Malmqvist med bestämdhet att de fyra ledamöter som utträtt ur Akademien skulle ersättas – "och inval ska ske i maj".

Tolkningsstrid

Men när de tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en vecka senare i en gemensam skrivelse förklarade att de kunde tänka sig att återvända till arbetet, på villkor att Horace Engdahl avgick, uppstod återigen en intensiv tolkningsstrid om stadgarna. Kan de återstående tio ledamöterna välja in nya personer i församlingen utan avhopparnas stöd?

Den 23 maj uttalade sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, om sin syn på saken:

– Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, sade hon till SVT.

Konflikthanterare

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har också uppmanat ledamöterna att se över sina förtroendeuppdrag, sätta sig själva i andra hand och fundera över om de är "till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset" eller om det är "bättre att de träder tillbaka".

Vad ställde det här på sin spets, var det hovets uttalanden eller Nobelstiftelsens?

– Det var nog hela situationen. Vi tycker att det är bra att ha löst alla de här problemen innan vi går in i invalsprocessen. Vi vill inte ha några onödiga tvister, helt enkelt, svarar Anders Olsson.

En konflikthanterare har kallats in för att försöka lösa konflikten mellan "de tio" och de tre avhopparna. Men Anders Olsson vill inte berätta ifall de båda grupperna har mötts efter utspelet härom veckan.

– Jag vill inte gå in alls på den processen för den är känslig och den måste få fortskrida i lugn och ro, säger han.

Arbetar vidare

Nu går ledamöterna på sommaruppehåll. Traditionsenligt träffas man då inte förrän till hösten igen, men ansträngningarna för att försöka hitta en lösning på den komplicerade frågan om nya inval kommer inte att ligga vilande de kommande månaderna. Anders Olsson konstaterar att han kommer att jobba vidare under ytterligare några veckor innan han går på semester.

Arbetet med Nobelpriset fortsätter också under sommaren, men eftersom prisutdelningen har skjutits upp till nästa år kommer ingen pristagare att utses under 2018.

– Vi kommer inte att välja någon Nobelpristagare under hösten i år utan det gör vi först nästa år, fastslår Anders Olsson.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03