Misstänkt fall av mässling på Vasa centralsjukhus

Akutavdelningen på Vasa centralsjukhus stängdes på söndagen efter att man misstänkte ett fall av mässling. Sjukhuset lovar mer info i dag.

På söndagseftermiddagen var dörrarna till akutavdelningen på Vasa centralsjukhus stängda på grund av ett misstänkt mässlingsfall, skriver Vasabladet. Sjukhuspersonalen tog prover på patienten men på måndagsmorgonen hade det ännu inte klarnat om det är frågan om mässling.

I Jakobstadsregionen rapporteras däremot inga fall, men eftersom mässlingens inkubationstid kan vara upp till tre veckor är nya fall fortfarande möjliga.

På söndagskvällen hade Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad inte upptäckt nya bekräftade fall av mässling i regionen. Ett fåtal mässlingsprover har tagits men någon stark misstanke om nya fall finns inte.

Pia-Maria Sjöström, chefsläkare vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad, skriver i ett pressmeddelande att mässlingens inkubationstid oftast är 9-11 dagar men att det ibland kan gå upp till 21 dagar innan symtomen börjar. Därför kan nya fall fortfarande dyka upp.

I slutet av november meddelade Vasa centralsjukhus att mässling upptäckts hos ett barn i förskoleåldern. Barnet bor i Larsmo och var inte vaccinerat mot sjukdomen. Myndigheterna uppskattade i början av december att cirka 250 personer blivit utsatta för smittorisk men inga nya sjukdomsfall har upptäckts.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning