Inga munskydd men aktivt testande i Oslo under fjärde våg

Emma Giske och Sanne Hansen snabbtestade sig för säkerhets skull "eftersom smittspridningen i Oslo är hög". Bild: Richard Nordgren

Norge har drabbats av en fjärde coronavåg. Smittspridningen ökar vecka för vecka och har gjort det de senaste sex veckorna. I mars noterades den högsta siffran 1 155 smittade på ett dygn. Den har nu överstigits. Eftersom smittan till stor del sprids bland barn och unga kommer elever att masstestas i Oslo.

OSLO Medan en värmebölja ligger över Norge blir den europeiska smittskyddsmyndighetens karta över smittan i Norge alltmer höstlik. Stora delar av landet är mörkrött eller orange, vilket betyder kraftig smittspridning. Tack vare att Norge har hunnit så långt med vaccineringarna är antalet personer som vårdas på sjukhus ändå förhållandevis lågt.

Det är främst bland barn och unga som smittan sprids. Därför inleddes masstestning av studerande i högstadier och gymnasier i Oslo förra veckan. Målsättningen är att 40 000 ska testas i skolorna, två gånger i veckan.

Enligt Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör vid Norska direktoratet för hälsa och sociala frågor, var utvecklingen inte speciellt överraskande – många ovaccinerade studerande träffades när skolorna började.

Inga munskydd

Trots att Oslo står för ungefär en tredjedel av smittspridningen är munnbind – munskydd – något som inte syns alltför ofta på stadens gator. När ett demonstrationståg marscherar förbi på Karl Johan mot Stortinget har inte en enda av dem som kräver hyggliga pensioner för kulturarbetare munskydd.

I ett demonstrationståg i Oslo bar ingen av deltagarna munskydd. Bild: Richard Nordgren

I stadsdelen Grünerløkka säger flera av kafé- och restaurangägarna att de flesta har klarat sig bra, även om livet under pandemin var tungt. Det var restriktioner som snabbt ändrade öppettider, öl- och matförsäljning som stoppades och under vissa perioder krogar, restauranger och barer som stängdes helt.

En av orsakerna är att norska staten har nallat på den så kallade oljefondens tillgångar och har understött norrmännen med i snitt 700 euro per månad under hela pandemin. Krögarna vill inte bli citerade med namn eller bild eftersom de inte vill "bli associerade med corona nu när pandemin snart är över". "Vi tittar framåt", säger de.

Från torsdag till fredag förra veckan registrerades 1 309 smittade.

116 vårdas på sjukhus, av dem 39 på intensivvårdsavdelning.

I Norge har 73,4 procent av befolkningen fått en dos vaccin, 63,63 procent är fullvaccinerade.

Norge har kvar vissa nationella restriktioner bland annat måste krogar och barer stänga vid midnatt.

Idrotts-, fritids- och kulturverksamheternas maximiantal regleras fortfarande så att det inomhus får vara maximalt 30 personer samtidigt, utomhus är antalet 40.

I hemmen får maximalt 20 mötas inomhus.

Källor: Folkhelseinstitutet och regeringen.no

Även om Osloborna inte längre använder sig av munskydd med undantag som taxibilar och när det är fullt i tricken – spårvagnen – finns det testningsställen runtom i staden. Det handlar både om gratis snabbtest och dyrare för resenärer.

Det här är helt enligt den norska coronastrategin som kallas för TISK – testning, isolation, smittspårning, karantän. I stadsbilden syns testningen bäst.

Ett av de många ställen var Osloborna kan testa sig för covid-19 var inhyst i en container bredvid Centralstationen. Bild: Richard Nordgren

Vid Oslo Sentral, järnvägsstationen, finns en teststation i en container där man kan snabbtesta sig.

– En vanlig vardag testar vi mellan 80 och 100 personer, säger Jakob Volman som tar emot och bokför de testade i en container.

Lite längre bak finns en sköterska i skyddskläder med munskydd som sticker stickan i näsan och sedan gör snabbanalysen.

– På fredagar och under veckosluten kan det vara flera hundra som vill testa sig, speciellt om det är något evenemang i närheten som kräver det, säger Volman

Två unga studerande testar sig.

– Jag gör det för säkerhets skull, säger Emma Giske.

– Smittspridningen i Oslo är ju ganska hög nu och jag vill vara säker.

Hon testar sig samtidigt som sin vän Sanne Hansen.

– Jag har ganska många vänner som inte har blivit vaccinerade ännu, säger Hansen.

Ingendera har varit sjuk men båda har bekanta som har insjuknat i covid-19.

Joakim Selva testade sig för att arbetsgivaren krävde det för att man skulle få delta i ett företagsevenemang. Bild: Richard Nordgren

Joakim Selva blir också testad i containern.

– Jag ska på ett företagsevenemang, säger han. Det är det första gemensamma evenemang som ordnas av företaget där jag jobbar sedan pandemin började för över 18 månader sedan.

– Det är obligatoriskt med snabbtest för att få delta i det och få träffa många kolleger, säger han.

Selva säger att han inte har något emot att det ställs sådana krav för att få delta.

– Även om många redan är vaccinerade så uppstår det hela tiden nya varianter, och på den här tillställningen kommer det att vara många som har barn och därför vill jag vara helt säker, säger han och skyndar vidare.

Det rinner en strid ström av kunder genom teststationen. Själva proceduren tar bara några minuter och för de flesta plingar det till i mobiltelefonen när laboratorieresultatet är klart.

Haakon Grundnes parkerar sin elcykel i stället i närheten och stiger vant in i laboratoriet.

– Det är fjärde gången jag testar mig sedan i somras, säger han.

– Den här gången är det för att mina farföräldrar kommer på besök och då vill man vara säker, konstaterar han.

Tidigare har han testat sig när han och sambon skulle gå och se på Mamma Mia-föreställningen på Folketeatret.

Haakon Grundnes testade sig för att mormor var på väg på besök. Bild: Richard Nordgren

Han kommer ut, får meddelandet i telefonen, visar tummen upp och cyklar vidare.

För vuxna är testningsproceduren enkel och snabb, för kommunerna och skolorna innebär det mycket arbete med smittspårnig och testning som skulle kunna användas till vaccinering och skolarbete, konstaterar hälsodirektören Espen Rostrup Nakstad.

Testningen bland skoleleverna genomförs också för att man strävar att hålla skolorna på gul nivå så länge som möjligt. Går de över till rött så måste de stänga och då blir det distansundervisning igen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning