Inga inplanerade OS-kval

Klockan tickar för OS i Tokyo.… Bild: Nicolas Asfouri/Lehtikuva

Om OS i Tokyo mot förmodan skulle genomföras som planerat i juli-augusti i sommar kommer den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, att få oerhört bråttom med att arrangera kvaltävlingar.

I dagsläget finns inga konkreta planer på några kvaltävlingar alls meddelar den olympiska kommitténs kommunikationschef Mika Noronen.

OS borde inledas 24 juli och med tanke på att 48 procent av alla OS-biljetter ännu står på spel säger det sig självt att kvaltävlingsvolymen är så stor att den vore en utmaning att genomföra också utan den härjande coronaviruspandemin,

IOK:s byråkrati är inte den smidigaste och om arrangörerna mot förmodan går vidare med den nuvarande tidtabellen för OS gäller det för IOK att komma överens om ett kvalsystem med samtliga internationella grenförbund.

Spekulationerna gällande OS går vidare. Norge, Österrike och Kanada har redan meddelat redan att länderna inte skickar idrottare till vare sig OS eller paralympiska spelen i Tokyo i sommar och fler länder lär följa trions exempel.

Arrangörerna jobbar för närvarande med olika scenarion för när och hur OS och paralympiska spelen kunde genomföras. Oktober har nämnts och vädermässigt vore den japanska hösten mer eller mindre optimal. Men med tanke på hur pandemin utvecklat sig finns inga som helst garantier för att man har läget under kontroll i höst.

Sommaren 2021 är ett alternativ eller kanske snarare våren 2021. Klimatet är behagligt i april och maj och med tanke på alla andra stora mästerskap, herr-EM, dam-EM och VM i friidrott i Eugene (om det blir av) på sommaren vore en våren 2021 sannolikt lättare logistiskt sett.

Flyttar man fram spelen med låt oss säga två år gäller helt andra regler också för kvalsystemet.

– Då skulle det nog krävas ett helt nytt kval i alla grenar, meddelar Noronen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning