Inga fler år för bandyikonen – Sami Laakkonen tackar för sig

45-åriga Sami Laakkonen har gjort sitt som bandyspelare. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

För ett år sedan meddelade Sami Laakkonen om "one more year" i Akilles och så blev det faktiskt. Nu är åren som spelare över, men från spelplanen kommer han inte att kunna hålla sig borta.

Redan i slutet av maj kom Sami Laakkonen med beskedet om att karriären som bandyspelare inte längre fortsätter. Detta efter en ytterligare knäoperation.

– Beslutet har mognat under en tid och nu är det fattat. Mina bägge knän är opererade och jag tror inte jag klarar av att komma i formen av mina bästa dagar. Skadorna krånglade till dessa sista år, men jag har njutit av varje stund, kommenterade Laakkonen då åt tidningen Uusimaa.

Laakkonen är med säkerhet den genom tiderna mest framgångsrika finländska bandyspelaren. Han började karriären i WP-35 från Varkaus som 17-årig ung man och nu, nästan trettio år senare, kan han blicka tillbaka på en färd fylld med fina minnen. På meritlistan finns bland annat VM-guld från 2004, fyra inhemska mästerskap på 90-talet och tio år av spel i Ryssland.

De sista åren som spelare höll Laakkonen hus i Borgå. För legendaren som avgjorde VM-guldet med sitt segermål och vann den ryska skytteligan en gång stiger tiden i Akilles högt på listan om bästa åren av karriären.

– I Akilles kom jag åt att spela ligamatcher tillsammans med min son Akseli, vilket var fint. Jag spelade också med min bror Lasse Laakkonen i samma lag flera gånger, minns Laakkonen till Uusimaa.

– Supporterkulturen och fansen här är fantastiska. Akilles har dessutom visat att bandyn mår bra. Man måste komma ihåg att det handlar om amatöridrott och med hänsyn till det görs saker bra i Borgå.

Framtiden klar

I en färsk intervju med Yle bekräftar Laakkonen nu att han inte kommer att övergå till tränarbåset på professionell nivå – något som flera bandyentusiaster kanske skulle ha hoppats på. Planen är att ta avstånd från proffsbandyn och frånsett från att möjligtvis hjälpa till med juniorer kommer Laakkonen inte att ha någon roll i Akilles herrlag. Från spelplanen kan han dock inte hålla sig borta.

– Jag har två pojkar varav den ena spelar i A-laget och den andra i serien för 15-åriga så det är klart att det inte är slut med bandyn. Jag kommer att vara där minst varannan dag, förklarar Laakkonen till Yle.

Profil

Sami Laakkonen

Ålder: 45

Position: anfallare

Klubbar: WP-35, Vetlanda BK och IFK Vänersborg i Sverige, HK Vodnik, HK Zorkij och Dynamo Kazan i Ryssland

Främsta meriter: FM-guld 1993, 1994, 1995 och 1996, ryska mästerskap 2005 och 2011, VM-guld 2004, två världscupsegrar och en Champions Cup-seger, fyrfaldig årets bandyspelare

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning