Inga blåvita finalister i sim-VM

Arkivbild. Mimosa Jallow fick inte den bästa starten i semifinal på 50 meter rygg i Sydkorea. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Efter starka tag i försöken kunde varken Laura Lahtinen eller Mimosa Jallow ta sig vidare från semifinalerna i sim-VM i Gwangju.

Den 16-åriga Laura Lahtinen kunde simma utan press i eftermiddagens semifinaler på 200 meter fjäril. Lahtinen stod för nytt nationsrekord redan under morgonens försök och att kvala vidare var en stark prestation av VM-debutanten.

I semifinal blev det dock sorti för finländaren, som är regerande EM-bronsmedaljör på juniornivå på sträckan. Också semifinalstiden 2.10,78 skulle ha räckt till nytt nationsrekord, men blev fyra tiondelar från förmiddagspassets lopp. Lahtinens slutplacering blev femtonde.

– Jag är nöjd med simningen. Det är helt annorlunda att simma på kvällen, jag är inte van med sena tävlingar. Det var en utmaning men jag tycker det gick väl, kommenterar Lahtinen i Yles sändning från Sydkorea där klockan är sex timmar före finsk tid.

Lahtinen simmar nästa gång på söndag då hon tävlar på 800 meter fritt, men ser redan fram emot söndagens medleystafett där hon står för frisimsdelen i den blåvita truppen bestående av Lahtinen, Mimosa Jallow, Ida Hulkko och Jenna Laukkanen.

– De nya rekordtiderna motiverar och jag lovar att förbättra dem i fortsättningen, säger Lahtinen.

Inte heller Jallow kunde upprätthålla morgonens goda fart i semifinal på 50 meter rygg. Hon kvalade ur försöken med tiden 28,04 men simningen flöt trögt i semifinal och slutresultatet var sex tiondelar långsammare än morgonens tid. Jallow kom sjunde i sitt heat och totalt på en fjortonde plats.

– Starten var sämre än i försöken, det kan hända att jag drog i väg något för snabbt. Jag fick inte riktigt rätt simtag och drog dem igenom, kommenterar Jallow i Yles sändning.

Jallow fortsätter VM med 50 meter fritt på lördag, men känner att hon i ryggsim inte fick ur sig de bästa prestationerna i Gwangju.

– Säsongen som helhet gick bra vad beträffar rygg, men i dessa mästerskap syntes inte riktigt min potential. Det finns utrymme för förbättring, berättar Jallow.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning