Informera också om utsläpp

Alla produkter innehåller info om ingredienser, vitaminer och kalorier, varför inte koldioxidutsläpp?

En av mina stora svagheter i livet är aloe vera-vatten. Jag skäms för att erkänna att jag njuter av flaskvatten som importerats från en annan kontinent – men jag tröstar mig själv med att det på förpackningen står att dess transport är "klimatkompenserad". Jag och många andra betalar gärna mer för produkter med sådana "gröna" stämplar för att kunna ha lite bättre samvete. Men vad är det vi egentligen betalar för?

Om man vill konsumera på ett klimatvänligt sätt är det otroligt svårt, eftersom man lätt kan luras av termer som "hållbar", "klimatkompenserad" och "eko". Dessa termer har inga allmänna eller officiella definitioner, därför kan företag utnyttja dem på ett hutlöst sätt i sin marknadsföring. Detta är problematiskt både från ett ekologiskt och från ett konsumentskyddsperspektiv. För att individen verkligen ska kunna göra bättre val för att motverka klimatförändringen måste informationen finnas tillgänglig. Och viktigare, informationen måste vara tillförlitlig.

K-kedjan har precis infört ett sätt att spåra produkters koldioxidutsläpp med sin app. Detta borde utökas, till andra butiker och för alla konsumenter. Vi behöver ett opartiskt system för att klassificera produkter för att sålla agnarna från vetet. Alla produkter innehåller info om ingredienser, vitaminer och kalorier, varför inte koldioxidutsläpp?

Elektronikprodukter som glödlampor, bilar och vitvaror klassas i försäljningsskedet enligt hur mycket energi de kommer att förbruka. Det går alltså att göra på ett lättförståeligt sätt. Det kan vara så lätt som ett skolbetyg eller en färg. Om den argentinska nötinrefilén har betyget D, den inhemska entrecoten B och den inhemska härkisfärsen A kanske detta kan påverka vad familj X köper.

Jag vill vara en god samhällsmedlem, och kunna köpa produkter med verkligt gott samvete. År 2020 ska det vara lätt, inte svårt.

Rebecca Åkers styrelsemedlem, Finlands svenska socialdemokrater

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning