Inför toppmötet: USA hoppas att Nordkorea släpper amerikanska fångar

Sydkoreaner tittar på ett tv-inslag som handlar om USA:s relation med Nordkorea.Bild: TT/AP/Ahn Young-Joon

USA:s president Donald Trump säger att både datum och plats för det planerade mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un är bestämt, och att det offentliggörs inom kort. Samtidigt kommer rapporter om att tre amerikanska fångar flyttats från fångläger till ett hotell.

I samband med beskedet på fredagen antydde Donald Trump att framsteg gjorts för att få tre amerikanska medborgare som hålls fängslade i Nordkorea släppta, rapporterar Reuters. TT har tidigare erfarit att Sverige spelat en huvudroll i arbetet med att få till en lösning i frågan. Och Trumps nyanställde medarbetare, New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, hävdade i en intervju med Fox News att de tre fångarna skulle ha frigivits redan i torsdags.

– Vi har haft väldigt innehållsrika samtal med Nordkorea och många saker har redan hänt vad gäller gisslan (de amerikanska fångarna), sade Trump på väg in i en helikopter på fredagen.

Överge kärnvapen

Enligt obekräftade uppgifter har de tre amerikanerna förflyttats från ett arbetsläger till ett hotell i närheten av Nordkoreas huvudstad, och USA:s förhoppning är att de kommer att friges före mötet mellan de båda ledarna, skriver Reuters.

Under samtalen, som tros hållas de närmaste veckorna, väntas Trump försöka övertyga Pyongyang att överge sina kärnvapen. USA är dock inte redo att dra tillbaka sina styrkor från Sydkorea meddelade den amerikanske presidenten på fredagen.

Trump har tidigare nämnt gränsen mellan Nord- och Sydkorea samt Singapore som möjliga platser för mötet.

Bytte tidszon

FN:s luftfartsorganisation ICAO har fått en förfrågan av Nordkorea om tillåtelse att flyga till Sydkorea, vilket kan tyda på att mötet planeras hållas där. Beslut i frågan tas nästa vecka, skriver Reuters.

På fredagen ställde Nordkorea om tiden med 30 minuter, så att tidszonen överensstämmer med Sydkoreas. Handlingen ses som ytterligare en fredstrevare.

"Tidsåterställningen är det första praktiska steget efter det historiska toppmötet mellan Nord och Syd för att snabba upp processen att få Nord och Syd att bli ett", skriver den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Fakta

Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för "Lilla Raketmannen" och hotade att "totalförstöra" Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som "mentalt störd".

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00