Inför självförsvar som skolämne

Bild: Mostphotos

Karate och kinesisk kampsport skulle säkert också intressera unga pojkar. I träningen ingår artighet och respekt för motståndaren.

De senaste tidernas tråkiga nyheter om sexuellt utnyttjande av minderåriga har lett till planer på förnyade strafflagar för gärningsmännen vilket är en viktig åtgärd.

Samtidigt borde unga kvinnor få mera hjälp för att inte råka illa ut. Det är tydligen inte längre fråga om okända fula gubbar som överfaller offren i parker. Utan offren har självmant träffat våldtäktsmännen. Nyligen berättade unga skolflickor i HBL om att till och med 13-åringar får nakenbilder och förslag om träffar skickade till sina telefoner. I den åldern kan det kanske kännas spännande.

Föräldrar och skola uppmanas att kolla vad barnen sysslar med och upplysa dem om farorna. En mamma berättade att hon fått brev från sina barns skola. Hon konstaterade att man utgår från att föräldrarna är specialister på sociala medier. Vilket inte alls är säkert.

På Arenan kan man se ett program "The Cleaners" som berättar om företag i Asien som städar bort inslag om pedofili och halshuggningar från sociala medier. Borde man skapa en liknande service hos oss som skulle spara unga personer från sexuellt provokativt material.

Jag föreslår att skolorna skulle införa lektioner i självförsvar. Karate och kinesisk kampsport skulle säkert också intressera unga pojkar. I träningen ingår artighet och respekt för motståndaren.

Tua Rahikainen Helsingfors

Läs också:

Det är män som våldtar, inte invandrare

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning