Inför klimatvecka i skolan!

Under den här veckan skulle man försöka vara extra vänlig mot miljön och servera mer vegetarisk och klimatsmart mat.

Jag tycker att vi borde äta mera vegetarisk mat i skolan. Ungefär 15 procent av växthusgaserna beror på vad vi äter. I takt med klimatpåverkan är det dags att vi börjar äta mera vegetariskt och närodlat.

I min skola serveras det vegetariskt en gång i veckan, vilket är en bra början, men det kan förbättras och två gånger i veckan skulle vara en stor förbättring!

En finländare äter cirka 81,3 kg kött varje år och det skulle kunna minskas ganska mycket. Det är inte hälsosamt och det är dåligt för miljön om vi äter för mycket kött.

Cirka 7 procent av alla finländare äter inget kött alls. Sedan har jag en idé som man skulle kunna börja införa i skolan: den skulle kunna kallas för klimatveckan.

Under den här veckan skulle man försöka vara extra vänlig mot miljön och servera mer vegetarisk och klimatsmart mat (alltså sådan mat som är närodlad och inhemsk). På lektionerna skulle man kunna prata om återvinning och hur man lever miljövänligt. Man skulle också kunna ha presentationer inom det här ämnet.

Jag är själv ingen vegetarian eller vegan, men skulle tycka att det skulle vara bra för miljön och kul att testa den här klimatveckan.

Stella Nordlund, 12 år, Granhultsskolan, Grankulla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning